Sari direct la conținut

Fundatia Soros: 80% din primarii au depus proiecte pentru a primi fonduri europene post-aderare

HotNews.ro
Harta categorii de localitati in functie de nivelul resurselor, Foto: HotNews.ro
Harta categorii de localitati in functie de nivelul resurselor, Foto: HotNews.ro

Circa 2.600 de primarii au depus proiecte, in perioada 2007-2009, dintre cele aproximativ 3000 incluse in studiul „Autoritatile locale fata in fata cu fondurile europene”, realizat de Fundatia Soros Romania. 90% dintre cele care au depus proiecte se afla in mediul rural. Resursele bugetare ale primariei reprezinta primul factor care determina accesarea fondurilor UE. „Practic, acest lucru inseamna ca primariile bogate vor deveni si mai bogate, iar cele sarace, vor ramane sarace”, au declarat autorii studiului lansat miercuri, 23 iunie (vezi documentul atasat).

Doua treimi din proiectele cu fonduri europene aprobate pentru finantare, la autoritatile locale, provin de la primarii care detin personal specializat. De asemenea, primariile cu venituri consistente depun de 2,5 ori mai multe proiecte pentru accesarea fondurilor europene decat „cele mai sarace”, mai arata studiul citat.

Reprezentantii autoritatilor au admis ca resursele locale reprezinta o problema stringenta. „Stim ca in acest moment veniturile pe care le are din resurse proprii o localitate mica sunt insuficiente. Ministerul Finantelor Publice ar fi poate cel care ar trebui sa gandeasca o strategie de distribuire a resurselor catre primariile locale”, a spus Doina Surcel, director pentru autorizare si plati – Programul Operational Regional, in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Al doilea factor determinant pentru depunerea proiectelor este existenta personalului specializat in atragerea fondurilor. Datele incluse in studiu arata ca 70% dintre primariile oraselor si municipiilor din Romania au departament specializat cu accesarea fondurilor europene, in cazul comunelor doar 14% dispun de personal specializat.

Nu in ultimul rand, un criteriu important il reprezinta informarea despre oportunitatile de finantare. Iar in accesul la informatii primariile sunt avantajate sau dezavantajate in functie de culoarea politica, potrivit „discutiilor informale” pe care autorii studiului le-au purtat cu reprezentantii autoritatilor locale. „Este vorba de culoarea politica a Consiliului Judetean. Spre exemplu, conducerea Consiliului Judetean aduna toti primarii din acelasi partid si mai cheama si un consultant cu informatii valoroase”, au explicat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro autorii studiului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro