Sari direct la conținut

Gabriel Biriș: Formularul 088 nu era al ANAF, ci al SRI / S-au făcut mai mulți bani din frauda TVA decât din droguri în Europa

HotNews.ro
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / HotNews
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / HotNews

TVA, că de aceea i se spune impozit indirect, este un impozit pe care nu îl plătește la buget cel care-l suportă, ci practic statul prin codul de TVA dă companiilor o licență (codul de TVA) să colecteze bani publici, a declarat avocatul Gabriel Biriș, expert în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

„În momentul în care sunt foarte mulți bani publici în foarte multe buzunare, normal că apare frauda. În 2020, frauda mare de tip carusel este cea mai mare sursă de venit pentru bandiți. S-au făcut mai mulți bani din TVA decât din droguri în Europa”, a spus el, în cadrul TaxEU Forum.

De aceea, spune el, observăm nevoia de suprareglementare și costuri din ce în ce mai mari de administrare.

Formularul 088 nu era al ANAF, ci al SRI

„Mai țineți minte registrul operatorilor intracomunitari? (2010 -2016). Formularul 088 cred că am înțeles cu toții că nu era formularul ANAF, ci al SRI. Nu erau informații care să fie utile ANAF”, a precizat Biriș.

*Acel formular era o Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA și a fost valabil până la 31 ianuarie 2017.

Potrivit acestuia, am avut companii cu coduri de TVA anulate (2015-2016) pentru că au atras o investiție și au uitat să depună 088.

„Am avut mii de companii care au fost trimise în penal după ce s-au emis decizii de impunere și li s-au blocat conturi pe celebrul: Știa sau ar fi trebuit să știe că furnizorul, furnizorului, furnizorului, furnizorului ar fi furat ceva TVA”, a mai afirmat avocatul.

  • Destine distruse, companii românești distruse degeaba pentru că aproape toate acele dosare au fost soluționate cu NUP pe motiv că nu există fapta. ANAF a făcut recurs la soluții.

„Acum se reiau soluționări de contestații depuse în 2015”, a precizat Gabriel Biriș.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro