Gandul: Dezvoltatorii imobiliari cer facilitati fiscale pentru a investi pe piata romaneasca
Desi randamentele investitionale de pe piata imobiliara sunt mari comparativ cu cele din restul Europei, Romania poate sa-si piarda din atractivitate, dar si capitalul strain al investitorilor din acest domeniu, din caza lipsei unei legislatii adecvate.
Spre exemplu, in tari precum Marea Britanie, Franta, Belgia, Italia, Germania Olanda, dar si Bulgaria, exista asa-numitele Real Estate Investments Trust (REIT) – in Marea Britanie si Bulgaria –, in celelalte tari acestea avand alte denumiri, insa acelasi scop: de a a sustine companiile care investesc in acest sector.
Astfel, cei care fac parte dintr-un REIT beneficiaza de unele facilitati fiscale, printre care si reducerea si uneori chiar scutirea de impozite pe venitul obtinut. Insa si investitorii vor trebui sa respecte anumite conditii pentru a putea face parte dintr-un asemenea organism.
In tara noastra insa, nu se poate pune pentru moment problema infiintarii unui REIT, chiar daca asta ar duce la atragerea mai multor dezvoltatori imobiliari. „Romania nu are nevoie in principiu de o lege specifica in acest sens, iar REIT-urile sunt un fel de cluburi de investitii. Mediul economic de la noi e impredictibil si au loc schimbari dese ale legii fiscalitatii. Ca sa infiintezi un REIT in Romania, acestea ar avea nevoie de un tratament precizat prin lege”, spune Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
Aceasta explicatie vine din faptul ca investitorii sunt obisnuiti sa obtina reducerile de taxe oferite de un REIT, prin inscrierea firmelor din portofoliu in paradisuri fiscale, unul dintre acestea fiind Cipru.
Integral in Gandul.