Sari direct la conținut

Gandul:  Somnul este vital pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar

Pentru ca este foarte important, somnul este inconjurat de anumite mituri mai mult sau mai putin adevarate, sustin cercetatorii. De exemplu, se spune ca un adult are nevoie de opt ore de somn pe zi. Acest lucru nu este neaparat necesar, au constatat oamenii de stiinta: un adult isi poate reincarca bateriile si daca doarme mai putin. Insa, aceasta este media de somn in randul populatiei adulte.

Majoritatea expertilor recomanda intre opt si noua ore de somn, insa studiile au aratat ca sunt de ajuns doar sase ore. Acest lucru este confirmat de faptul ca, la inceputul secolului trecut, oamenii dormeau, in medie, noua ore pe zi, iar in zilele noastre aceasta medie s-a redus.

O persoana odihnita are mai multi anticorpi in organism

Se mai spune ca noptile pierdute se pot recupera la sfarsit de saptamana. Expertii sustin ca acest lucru este posibil, dar nu este sanatos pentru organism. Creierul are o capacitate de regenerare foarte buna chiar si atunci cand timpul de odihna este neglijat. Cand o persoana nu se odihneste corespunzator, capacitatea de concentrare, memoria, controlul emotional si abilitatile motorii scad.

Cu toate acestea, dupa odihna, creierul isi revine, iar organismul functioneaza normal. Insa, lipsa somnului destabilizeaza sistemul imunitar. Un studiu efectuat in 2002 a aratat ce se intampla atunci cand o persoana doarme prea putin. Toti voluntarii au fost vaccinati impotriva gripei si au fost impartiti in doua grupuri.

Voluntarii din primul grup au dormit normal, iar ceilalti au dormit doar cateva ore pe noapte. La sfarsitul studiului, voluntarii care dormisera normal aveau de doua ori mai multi anticorpi in organism, fata de cei care nu erau odihniti. O alta problema legata de somn este aceea daca avem, intr-adevar, nevoie de mai putin somn odata cu trecerea timpului. Un bebelus doarme 12-14 ore pe zi. Timpul de odihna se reduce, mai ales, dupa ce trecem de varsta de zece ani.

Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro