Sari direct la conținut

Gandul: Tulburarile menstruale, semn al unor afectiuni pe „traseul“ creier- uter

Tulburarile menstruale pot afecta femeile de orice varsta, iar ignorarea lor are consecinte grave, uneori ireversibile. Dr. Ileana Marinescu, medic endocrinoloc la Institutul „C. I Parhon”, spune ca sangerarea menstruala lunara este semn al normalitatii mai multor factori care o controleaza, pe relatia creier- uter.

Tulburarile care apar pot fi diverse, de la lipsa menstrei timp de doua- trei luni- amenoree, pana la menstre mai rare, care depasesc 35- 40 de zile distanta intre cele doua sangerari- bradimenoree. „Intervalul normal se situeaza intre 28 zile, plus sau minus 5 zile.Tot ce depaseste acest termen este semn de insuficienta ovariana”, explica dr. Marinescu. Endocrinologul spune ca daca tulburarile menstruale apar in perioada pubertatii, modelarea trupului cu talie si solduri nu poate fi observata. Toate acestea sunt amprenta hormonilor feminini, care nu se secreta suficient, iar aspectul persoanei nu va fi unul tipic feminin.

Ovarele polichistice- tulburari sexuale si hirsutism

Tulburarea menstruala poate fi asociata cu o pilozitate in exces- hirsutism, care apare in afara zonelor normale feminine: pe fata sau linia care uneste ombilicul cu pubele. „Apoi, atunci cand echilibrul dintre secretia de hormoni masculini si feminini din ovar se strica, apar semnele de virilizare: acneea fetei si a spatelui, parul gras si excesul de pilozitate. In cele mai multe cazuri este vorba de sindromul ovarelor polichistice, care reprezinta pana la 95 la suta din incidenta pacientelor cu tulburari sexuale asociate cu hirsutism”, sustine dr. Marinescu.

Cauzele sunt in mare parte genetice, tulburari la nivelul sintezei unor gene care sunt implicate in sinteza hormonilor sexuali si a insulinei. Endocrinologul spune ca in caz de ovar polichistic exista tendinta hiperinsulinemie, pentru ca acesta are receptori de insulina. „Exista o relatie foarte importanta intre greutatea corporala si tendinta la hiperinsulinemie. O femeie cu ovar polichistic si exces ponderal are sansa sa aiba forme mai severe decat o femeie cu greutate normala.

Excesul de insulina agraveaza si pilozitatea. A slabi nu este numai un motiv estetic, ci amelioreaza si pilozitatea in exces. Apoi, in timp, acest exces de insulina duce, in timp, la modificari in metabolismul glucidelor si tendinta la diabet, o alta particularitate a ovarului polichistic”, explica dr Ileana Marinescu. Medicul spune ca femeile cu ovar polichistic au o rata de fertilitate mai scazuta, dar exista metode de tratament eficiente, care au rol de stimulare ovariana.

Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro