Sari direct la conținut

Gazele de sist in Marea Britanie: un raport independent da unda verde fracturarii hidraulice

HotNews.ro

Un raport independent comandat de guvernul Marii Britanii si citat de The Guardian si The Telegraph recomanda utilizarea fracturarii hidraulice (cunoscuta in industria extractiva drept „fracking”) pentru extragerea gazelor de sist, desi aceasta a cauzat anul trecut doua cutremure de mica intensitate. Expertii care au realizat studiul recomanda ministrilor de resort sa permita practicare metodei de fracturare hidraulica pentru gazele de sist in Marea Britanie, in ciuda a doua cutremure petrecute anul trecut si dubiilor privind siguranta celor doua puturi care au fost deja forate, relateaza The Guardian.

Daca guvernul condus de conservatorul David Cameron va adopta concluziile studiului, mii de noi puturi vor fi forate, scrie The Guardian, care aminteste de estimarile optimiste privind zacamintele de gaze de sist in Marea Britanie.

Expertii au spus ca fracturarea hidraulica, metoda prin care solul este forat la sute de metri adancime si in acesta se pompeaza apa, nisip si produse chimice pentru a elibera gazul metan, trebuie sa fie practicata la scara larga, desi acestia accepta faptul ca cele doua cutremure mici resimtite primavara trecuta in Blackpool au fost cauzate de primele etape ale activitatilor de fracturare din singura centrala operationala din Regatul Unit.

Raportul, elaborat de Peter Styles – profesor la Keele University, Brian Baptie de la British Geological Survey si Cristopher Green, un expert in fracturare hidraulica, arata ca in cadrul proiectelor „ar trebui inclusa o etapa de monitorizare” si solicita ca orice operatiune de fracturare viitoare sa aiba un „un sistem efectiv de monitorizare care sa furnizeze locatiile in timp real si magnitudinile oricarui eveniment seismic.”

Styles a avertizat ca fracturarea in continuare in zona Blackpool era de asteptat sa duca la mai multe cutremure.

„Similaritatea evenimentelor seismice sugereaza ca aceasta este o sursa repetabila”, a adauga expertul.

Andy Atkins, director executiv al ONG-ului Friends of the Earth, a declarat pentru Guardian ca „nu avem nevoie de cutremure de pamant cauzate de facturare pentru a satisface necesitatile noastre de energie – avem nevoie de o schimbare seismica in politica energetica. Trebuie sa exista o evaluare stiintica a impactului fracturarii, iar (doar) o scurta consultare asupra unei dintre probleme este complet inadecvata.”

In SUA, fracturarea a fost asociata cu contaminarea apei si solului si pericolul de explozii.

Insa Mark Miller, director executiv al Cuardrilla Resources, compania care a forat in zonele unde s-au produs cutremurele, a declarat ca „suntem multumiti ca expertii au venit cu o concluzie clara si ca este sigur sa ni se permita continuarea fracturarii hidraulice, urmand procedurile subliniate in evaluare.”

In luna aprilie a anului trecut, in jurul principalului sit din Blackpool, a existat un cutremur de 2,3 grade pe scara Richter si in mai unul de 1,5 grade. Aceste doua cutremure au fost suficient de mari pentru a fi simtite, insa nu au cauzat daune semnificative.

Raportul, cu titlul Preese Hall Shale Gas Fracturing: Reviews and Recommendations for Induced Seismic Mitigation, a concluzionat ca ambele cutremure au avut legatura cu activitatea de forare. In plus, acesta a dezvaluit o alta ingrijorare, aratand ca al doilea cutremur, cel din luna mai, a cauzat si „deformarea” structurii putului.

Reamintim ca exploatarea gazelor de sist este una dintre cele mai fierbinti teme de discutie in UE. Doua tari au introdus deja moratorii privind fracturarea hidraulica – Franta si Bulgaria. Alte state, precum Polonia, sustin puternic exploatarea gazelor de sist, vazute ca singura posibilitate de a scapa de dependenta energetica fata de Rusia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro