Sari direct la conținut

Gazprom se teme pentru participatiunile pe care le detine la Moldova Gaz

HotNews.ro

Conducerea Gazprom se teme ca ar putea pierde participatiunile pe care le detine la Moldova, motiv pentru care seful gigantului rus, Aleksei Miller, i-a invitat la Moscova pe ambasadorul Moldovei in Rusia, Andrei Neguta, si pe liderul transnistrean, Igor Smirnov, relateaza Nezavisimaia gazeta, citand surse din parlamentul de la Chisinau si din auto-proclamatul guvern de la Tiraspol.

Interesele companiei Gazprom sunt in pericol – acordul privind transferul catre gigantul rus a controlului asupra intreprinderii Moldova Gaz poate fi supuse unei revizuiri profunde.

Oficial, s-a afirmat ca „partile au analizat probleme de colaborare”.

Sursele citate sustin insa ca motivul intrevederii a fost legat de temerile Rusiei legate de faptul ca proprietatile Gazprom – 50% din actiunile Moldova Gaz – sunt in pericol.

Recent, primarul Chisinaului si nepotul presedintelui in exercitiu al tarii, Dorin Chirtoaca, a evocat posibilitatea nationalizarii proprietatilor ruse din domeniul gazelor naturale.

„Daca va fi posibil ca Moldova Gaz sa redevina o intreprindere a Moldovei cred ca este o mandrie pentru orice stat sa posede o intreprindere strategica”, a spus Chirtoaca, subliniind ca „noi avem cu ce plati”.

Numele liberalului Chirtoaca are legatura directa cu noua conducere a Moldovei, si nu numai in virtutea gradului de rudenie cu Mihai Ghimpu, comenteaza NG. Din punct de vedere al popularitatii, cu precadere printre studenti si tineret, Chirtoaca isi intrece ruda.

De fapt, noteaza cotidianul citat, Chirtoaca ramane liderul real al liberalilor, care sunt nu numai speranta ‘generatiei next’ a Moldovei, dar si a conducerii Romaniei vecine. Prin urmare, declaratiile sale despre posibile schimbari pe piata proprietatilor nu pot fi considerate simple vorbe in vant.

Fostul premier al Moldovei Dumitru Braghis a explicat pentru NG ca, din punct de vedere juridic si teoretic, restituirea de catre Gazprom a participatiunilor sale la Moldova Gaz este posibila: trebuie achitata contravaloarea pachetului de actiuni.

„Intrebarea este daca Gazprom va dori sa vanda participatiunea sa la sistemul moldovenesc de transport al gazelor naturale”. Daca nu, Chisinaului ii va fi destul de greu sa obtina „restabilirea dreptatii” in justitie: pentru asta este nevoie ca Gazprom sa ofere un motiv – incalcarea acordului bilateral in acest sens.

Expertii rusi cred ca pericolul care planeaza asupra proprietatilor Gazprom din Moldova este absolut real. In opinia lui Dmitri Aleksandrov, de la Financial Bridge, noile autoritati de la Chisinau pot incerca sa probeze ca afacerea a fost incheiata cu incalcarea unor reguli si prevederi legislative in vigoare. Mai ales ca, dupa toate probabilitatile, vor benefia, in acest caz, de sprijinul Europei.

„In plan juridic, sunt cel putin trei posibile variante: sesizarea Comisiei ONU, a Tribunalului de arbitraj de la Stokholm si a Centrului international pentru reglementarea litigiilor investitionale. A doua cale este cea economica – alungarea companiei. Si a treia varianta – nationalizarea”, a explicat expertul.

„Mai degraba, noile autoritati vor initia o ancheta proprie, in cadrul careia vor stabili ca toate acordurile anterior incheiate au fost realizate cu incalcarea legislatiei”, crede Aleksandrov. Dupa care se vor adresa instantei judecatoresti, care va decide in favoare noii puteri. Pe baza verdictul, totul se va rezolva prin metode de forta”.

Disputele juridice se pot prelugi, iar Gazpromului i se poate aminti, printre altele, ca Rusia nu a semnat Carta energiei, etc. Pe scurt, lucrurile se pot prelungi la nesfarsit, a concluzionat expertul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro