George Soros: Turbulentele de pe burse ar putea fi semnul unei noi crize financiare, asemanatoare cu cea din 2008
Miliardarul american George Soros a afirmat joi ca puternicele turbulente de pe pietele mondiale, declansate declansate de perioada de incetinire a economiei Chinei, ar putea fi semnul unei noi crize financiare, asemanatoare cu cea din 2008, potrivit AFP.
Vorbind la un forum al investitorilor la Colombo, in Sri Lanka, magnatul american a apreciat ca dificultatile Chinei si devalorizarile succesive ale yuanului fragilizeaza stabilitatea financiara internationala.
Aceste declaratii intervin in momentul in care bursele sunt zguduite inca o data de prabusirea burselor din China (-7%) unde sedinta a durat mai putin de un sfert de ora.
„Din nefericire, China are o foarte mare problema de ajustare, are numeroase alegeri de facut si isi poate transfera problemele asupra restului lumii, devalorizandu-si moneda, ceea ce a si facut”, a spus Soros.
O devalorizare a yuanului a creat „presiuni deflationiste” asupra restului lumii, a adaugat el, in fata Sri Lanka Economic Forum.
„Ne confruntam cu o foarte grava problema de ajustare care este destul de recenta si as spune ca acest lucru echivaleaza cu o criza si suntem la inceput”.
„Cand privesc pietele financiare, vad o situatie serioasa care imi reaminteste de ceea ce am vazut in 2008”.
Miliardarul de origine ungara a precizat ca a recomandat echipelor sale sa se arate foarte prudente in deciziile de investitii. .”Le-am spus sa fie foarte, foarte prudenti”.
Acesta a avertizat ca presiunile deflationiste ar putea conduce la in cerc vicios.
Reducerea preturilor ar putea sa fie buna pentru consumatori, pe termen scurt, dar se dovedeste periculoasa daca va conduce la amanarea deciziilor de cumparare in speranta unei noi scaderi a preturilor, ceea ce poate determina companiile sa isi intarzie investitiile.
„In loc sa isi cheltuiasca veniturile, isi vor reduce gradul de indatorare deoarece vor putea cumpara bunuri mai ieftine anul viitor decat in acest an”.
„Lichiditatile au devenit o forma de investitii atractiva si este foarte prost pentru pietele financiare. Sistemul financiar care a imprumutat bani tarilor in curs de dezvoltare dau inapoi acum”, a continuat Soros.