Sari direct la conținut

Germania este tot mai aproape de a aproba legea care prevede amenzi de pana la 50 milioane euro pentru retelele sociale care nu inlatura stirile false sau continutul xenofob

HotNews.ro
Berlin, Foto: Hotnews
Berlin, Foto: Hotnews

Consiliul de ministrii din Germania a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede ca retelele sociale pot fi amendate cu pana la 50 milioane euro daca nu inlatura rapid sau daca nu blocheaza accesul la stiri false, la continut xenofob si la continut care incita la ura. De cand in Germania au patruns peste un milion de refugiati s-au inmultit enorm postarile xenofobe pe Facebook, retea care in Germania are 29 de milioane de utilizatori.

Proiectul de lege a primit unda verde din partea cabinetului cancelarului Merkel si va trebui adoptat si de parlament pentru a deveni lege. In functie de gravitatea continutului semnalat, retele sociale trebuie sa il retraga in 24 de ore sau intr-o saptamana de la prima semnalare. Pentru companii amenzile pot sa ajunga la 50 milioane euro, iar pentru persoane fizice, la 5 milioane euro. Daca vor deveni lege, aceste reguli vor fi cele mai dure pentru Facebook dintre toate tarile UE.

Autoritatile germane au decis sa mearga mai departe cu proiectul fiindca sunt de parere ca retele precum Facebook si Twitter nu fac destul pentru a combate stirile false, incitarea la ura, pornografia infantila si xenofobia. Se spera ca legea va obliga aceste retele sa actioneze mult mai prompt dupa ce utilizatorii semnaleaza „derapaje”.

Cancelarul Merkel si coalitia de la guvernare spera ca proiectul va deveni lege pana la alegerile din 24 septembrie.

Comentariile xenofobe au crescut in mod exploziv in Germania ultimilor doi ani, pe fondul intrarii in tara a peste un milion de refugiati. Publicatii precum Der Spiegel au decis sa inchida comentariile la articole despre refugiati, dupa ce a crescut enorm numarul comentariilor rasiste.

Facebook, principala companie care risca amenzi, spune ca va analiza proiectul de lege si isi va multiplica echipele care analizeaza continutul.

Surse: Bloomberg, AFP

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro