Sari direct la conținut

Germania ia viteză în rețea. La licitația de frecvențe 5G s-a depășit pragul de 1.2 miliarde euro

HotNews.ro
Tehnologia 5G, Foto: EAI
Tehnologia 5G, Foto: EAI

Trei giganți și un pitic în telecomunicații participă la licitația pentru frecvențele folosite în tehnologia 5G, care urmează a fi generalizată în Germania. Licitația a început săptămâna trecută. La runda a 85-a, din 28 martie, suma totală licitată a fost de 1.211.409.000 euro, după cum înregistrează joi site-ul Agenției federale de Rețea, Bundesnetzagentur.de. Sumele colectate la final merg la bugetul federal.

Valoarea ar putea să crească semnificativ, deoarece licitația va dura câteva săptămâni. Experții estimează veniturile totale ale statului în urma licitației, de la trei la cinci miliarde de euro. Guvernul federal dorește să investească acești bani în digitizare.

Faptul că suma provenită din licitație intră în buzunarul public este controversată. Astfel, sindicatul Verdi susține că statul ar trebui să renunțe la acești bani. În opinia acestuia, operatorii de rețea ar trebui să obțină gratuit blocurile de frecvență, astfel încât aceștia să aibă mai mulți bani pentru investiții în extinderea rețelelor.

La licitație s-au înscris giganții telefoniei Telekom, Vodafone și Telefónica, precum și 1&1 Drillisch, societate pe acțiuni cu sediul la Mainz, fondată în 1997 și care din 2017 aparține majoritar providerului de internet cotat la bursă, United Internet AG.

5G reprezintă a cincea generație de comunicații mobile și reprezintă, mai ales pentru industrie, o piatră de temelie a dezvoltării viitoare.

Starea actuală a licitației este „un instantaneu“, cifrele schimbându-se în mod continuu. Niciunul dintre cele 41 de blocuri de frecvențe nu este deja adjudecat, fiecare companie putând încă supralicita.

Cu toate acestea, se vede deja că există mare cerere pentru blocurile de frecvență de doi gigahertzi. Pentru acestea s-au oferit între 16 și 59 de milioane de euro. Pentru blocurile din intervalul de frecvență de 3,6 Ghz, sumele licitate sunt doar între două și 27 de milioane de euro. Cu cât frecvența este mai mică, cu atât distanță de recepție este mai mare, fapt care explică acest major interes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro