Gheorghe Pogea: "Sa nu va surprinda daca vom trece de la crestere economica de 2%, la una negativa. Nu cred ca o crestere negativa inseamna colaps economic."
Pe ce se va baza cresterea economica a Romaniei in 2009 si ce va face Guvernul pentru a debloca sectoarele de activitate cele mai afectate ? Despre acestea si alte probleme arzatoare se discuta in cadrul unei dezbateri organizata de Ziarul Financiar. Invitati: Premierul Emil Boc, Ministrul Finantelor Gheorghe Pogea, Ministrul Vasile Blaga, Valetin Lazea economist sef BNR si reprezentantii mediului de afaceri.
Premierul Emil Boc :
- Imprumutul de la FMI si CE are caracter preventiv., In consecinta, nu trebuie sa crestem nici cota unica, nici TVA
- 80% din datoriile catre mediul privat vor fi achitate. Voi interveni direct pentru a ma asigura ca vor fi platite.
- Relansarea creditarii
- 2/3 din suma imprumutata de la FMI va merge la BNR, 1/3 va merge la Ministerul Finantelor iar din aceasta o parte va merge catre banci pentru relansarea creditarii
- BERD si-a asigura disponinilitatea de a asigura sustinere financiara pentru banci
- Prin acest acord vom putea da semnalul relansarii creditarii in economia romaneasca
- Exista disciutii pentru a diminua RMO cu un procent pentru mentinerea liniilor de creditare. Presedintele Romaniei are discutii cu bancile mama.
- Solutie pentru a gasi mai multi bani pe piata. O astfel de solutie va ajuta Banca Nationala sa mentina cursul euro/leu la un nivel suportabil pentru economia romaneasca.
- Vor fi mai multi bani pe piata. Principalul actor pe piata astazi este Ministerul Finantelor care cumpara pentru finantarea deficitului.
- Relansarea creditului reprezinta o preocupare majora a Guvernului.
- Sprijinirea mediului de afaceri. Nu exista economie de piata fara un mediu performant.
- A crescut numarul de agentii si de functionari fara sa existe o justificare economica a acestora
- Mai putine stampile, mai putini functionari si mai putin coruptie. Guvernul are determinarea sa reduca aceasta birocratie. Am desfiintat Cancelaria Primului Ministru si nu am vazut niciun dezastru.
- La ministerul de interne am demonstrat ca se poate face aceasta restructurare.
- Procesul de descentralizare va cobori decizia la nivel local. Vom reduce numarul de impozite, taxe si tarife.
- Pregatim o decizia istorica – participarea la licitatii a firmelor care au de primit sume de la stat. Am luat ieri decizia in Comitetul Interministerial. Ministerul de Finante are la dispozitie o saptamana pentru a decide in ce fel se va realiza acest lucru.
- Guvernul este constent de faptul ca 72% din PIB este produs de catre IMM-uri. Toti cei care respecta regulile jocului sunt bineveniti si trebuie sa aiba acces egal la resurse. Masurile Guvernului sunt supuse unei largi consultari cu patronatele si sindicatele.
MInistrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea:
- Romania este o tara in care, daca ne uitam in structura economiei, constatam ca avem sectoare care au un grad ridicat de volatilitate in economie. Din punct de vedere al structurii economice, nu este foarte asezata, foarte vulnerabila. Sa nu va surprinda ca trecem de la 2% crestere economica, la minus.
- Legat de sistemul bancar: vrem, ca Guvernanti, sa producem acel declic pentru delocarea sistemului bancar
- Datorita starii emotionale care ne bantuie nici creditele, fie ele de consum fie pentru persoane juridice, au scazut.
- Cred ca este o premisa gresita. In anul 2008 cand am avut crestere economica, Romania s-a finanatat.
- Anticipam ca exista posibilitatea ca sectorul privat datorita scaderii in ansamblu a economiei s-ar putea sa aiba o problema.
- Am avut in acest an 3 intalniri oficiale cu bancile. Majoritatea vor mentine in continuare liniile de creditare. Vom ava un pachet de la CE cu destinatii diferite. Banii de la Fond vor fi getionati de catre banca nationala; o alta parte vor fi pentru Guvern.
- Guvernul in 70 de zile a atras de pe piata interna peste 15 miliarde lei. Trebuie sa ne retragem putin, sa avem alti bani cu care sa finantam economia. Bancile trebuie sa se hotarasca odata ce fac cu banii.
- Veniturile publice sunt baza de impozitare pe care o creaza sectorul privat. Ma uit in fiecare zi ce sa intampla.
- Am majorat contributiile pt ca in 2008, in toata istoria Statelor membre, nimeni nu si-a permis sa reduca contributiile cu peste 5% si sa prabuseasca sistemul de pensii.
- Nu cred ca aceasta crestere economica negativa inseamna colaps economic. Guvernul – am urmarit 3 obiective: limitarea scaderii cresterii economic, protejarea economiilor populatiei, mentinerea calendarului de aderare la zona euro si vrem sa sincronizam politicile nationale cu planul european de redresare economica.
- Din 617.000 de companii vreo 40% de 3 ani inregistreaza pierderi. Pierderile sunt de 1 miliard. Este vorba despre o competitie neloiala fata de ceo care lucreaza in domeniu.
- Trebuie sa mentinem atractivitatea investitionala. In luna ianuarie, semnul a fost pozitiv. Doamne-ajuta sa continuam.
- Pentru prima oara am cerut ca ajutoaele de stat sa fie facute publice.
- Legat de acordarea fondurilor europene. Exista o presiune atat de mare asupra functionarilor – „daca gresiti, se retrag fondurile”- incat oamenii din prudenta au devenit factori blocatori.
- Marim cu 3 luni de zile perioada de somaj tehnic
- Sunt 242.000 de firme in Romania care au platit impozit pe profit de 180 milioane de lei.
- Cred ca este prea multe zarva cu FMI si veti constata ca e un lucru benefic. Veti constata ca, nici pe departe nu vor mai fi masurile cu care suntem obisnuiti si conditionalitatile vor fi legate de accelerarea procesului de reforma
- Doresc, cat stau ministru sa rduc povara administrativa. Este vorba despre numarul mare de taxe si parataxe si timpul pe care il petrece contribuabilul.
- Am marit cota de prefinantare pentru fondurile structurale si acum analizam sa acordam finantare pentru plata TVA pe care apoi o vom recupera.
Primul speaker din cadrul conferintei este Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga. Principalele idei prezentate de acesta:
- Nu sunt modificari in structura bugetului in zona de investitii; se vor investi 10 miliarde de euro.
- Proiectele prioritare in zona dezvoltarii regionale si locuintei. Ne propunem o dezvoltare echilibrata a regiunilor utilizand fondurile europene
- Alocarea echitabila a resurselor bugetului si cheltuirea pana la ultimul cent a fondurilor care ne sunt alocate.
- Nu ne vom mai bate joc cum s-a intamplat in ultimii doi ani, mai ales la sfarsitul anului trecut.
- Mi-am propus sa continui toate proiectele incepute de predecesorii mei.
- Reabilitarea termica a locuintelor: 360 milioane de lei, in prima faza. Im Monitorul Oficial se afla deja Ordonanta 18 si pana la sfarsitul saptamanii vor fi si normele de aplicare.
- Anul acesta vom realiza 6.000 de locuinte; anul viitor sunt planificate 10.000
- Despre fondurile europene. Din pacate, pana la 1 ianuarie nu s-a tras nici macar 1 euro, numai plati de asistenta tehnica si contractarile au fost in impas – ele s-au cifrat la 300 milioane euro.
- Dupa 5 ianuarie ritmul de contractare a crescut semnificativ, este de 50 milioane euro pe saptamana; se misca cel mai bine drumurile de interes judetean.
- Marele avantaj al fondurilor europene: plati se fac, dar numai pe lucrari de calitatea solicitata. Avem 130 milioane lei alocate primariilor cele mai sarace pentru a face proiecte pe fondurile europene.
UPDATE Prezentarea sustinuta de Emilian Radu – partener PricewaterhouseCoopers
- Prioritati: Guvernul trebuie sa mobilizeze cererea interna. Aceasta trebuie sa fie bine sprijinita de asistenta financiara externa (FMI, CE). Acest acord inseamna credibilitate pentru politicile internationale si pentru economia romaneasca.
- BNR va fi tentata sa diminueze rezervele minime obligatorii, adica mai multa lichiditate in piata.
- Cofinantarea pentru fondurile europene este de 10-11 miliarde euro.
- Si pe piata regionala activele ar fi trebuit sa se ieftineasca, asadar managementul companiilor care vpor avea puterea sa nu se uite numai la costuri vor avea posibilitate de expansiune pe Europa de Sud-Est.
- La pupitrul de comanda pentru Romania se afla Guvernul si Banca Nationala.
- Aspectele cele mai importante sunt: energia (securitate nationala), banii, fiscalitatea, dezvoltarea regionala, transporturile. Nu in ultimul rand: moralul romanilor.
UPDATE 2 Valentin Lazea (BNR)
- Trebuie sa regandim paradigma de crestere economica
- Nu cumva ar fi fost mai de dorit o crestere mai moderata in anii anteriori care sa nu fi generat acele dezechilibre (inflatia, contul curent)?
- Nu cumva Romani a crescut prea mult pe sectoarele de consum intern? Unde va creste in acesti an si anul urmator? Probabil in sectoare precum IT, telecom, produse farmaceutice si asa mai departe
- Resursele de crestere trebuie cautata in economisirea interna.
- Este foarte greu de facut o trecere pe crestere bazate pe economisire interna dar nu trebuie sa uitam de virtutile rabdarii.
- Incepand cu 1 septembrie 2006 de la liberalizarea contului de capital orice actiune facuta in Romania ar reverberatii pe pietele externe. Acest aspect este complet ignorat.
- Una din pistele gresite pe care probabil o voi auzi aici in conferinta este ca Romania trebuie sa investeasca in economie cat mai mult crescand astfel deficitul.
- In acord cu FMI trebuie sa aiba 3 scopuri: sa creasca rezerva internationala, sa amelioreze increderea mediului de afaceri extern; sa sprijine reformele structurale.
- Cat timp Romania e perceputa sub investment grade, oricati bani ar veni din strainatate problema de perceptie asupra Romaniei persista; o buna parte din aceasta perceptie este nemeritata.
- Parerea mea personala: un acord cu FMI – CE va ameliora perceptia externa dar daca un acord nu se va face nu inseamna ca vom face mai usor ajustarea; va trebui mai multa reforma structurala si nu mai putina.
- Erori pe care ati face bine sa le evitati: criza e cel mai bun prilaj pentru indisciplinarea mediului de afaceri. Ceea ce la nivel micro poate constitui un optim, la nivel macro are nivele devastatoare.
- Tinerea cu dintii la rate inalte de profit, in moment de criza, este cea mai proasta idee.
- Intre a creste anumite impozite si taxe sau intre eliminarea unor „privilegii”, scutiri, cadouri pentru diferite grupuri. Trebuie sa umblam la cea de-a doua categorie. Un exemplu este subventia acordata CFR care a ajuns la 0,6% din PIB si creste in fiecare an. Jumatate din populatia tarii este scutita de plata transportului. Ne permitem acest lucru, suntem Suedia sau Danemarca?
- Microintreprinderile: nu platesc CAS, nu platesc TVA pentru autovehicule – acestea aduc pierderi bugetare de 0,5%
- Renuntam la privilegii sau mergem si crestem taxe si impozite?
Steven van Groningen (Raiffeisen Bank)
- Pe sistem avem un raport de credite/depozite de 130%. Diferenta asta a venit de undeva; din strainatate; bancile straine au contribuit la cresterea economica.
- Ce se va intampla in sistem in 2009: presiunea pe marjele de dobanda va continua. Costul de risc cu siguranta va creste.
- Fiecare banca va fi foarte atenta pe resursele sale. Trebuie sa crestem economisirea mai repede decat activitatea de creditare.
- Sigur ca vrem sa dam credite, pentru o marja care acopera costul de risc.
- Sunt banci care nu au destula lichiditate in lei. Trbuie sa ne asiguram ca sistemul bancar are increderea necesara.
- ESte posibil ca executia bancara sa se faca numai prin executor judecatoresc. Sunt si alte exemple. Prima raspundere pentru un bancher este vizavi de deponenti; nu sunt banii nostri. Raspunderea este ca dam credite care sunt la un risc acceptabil.