Gheorghita Corbu (fost director SAPARD), despre fondurile europene retrase: "Cele 13,9 milioane de euro se afla in diverse faze de recuperare"/ Dacian Ciolos (fost ministru al agriculturii): "Suma a scazut, de la 21 de milioane anuntate initial"
Fostul director al Agentiei SAPARD in perioada 2004-2005 Gheorghita Corbu a declarat pentru HotNews.ro – EurActiv.ro ca neregulile care au condus la sistarea celor 14 milioane euro din programul SAPARD au tinut de diferite conflicte de interese, nereguli in procedurile de achizitii. Dacian Ciolos, fost ministru al agriculturii, a declarat pentru HotNews.ro – EurActiv.ro ca suma a scazut de la 21 de milioane de euro, cat erau „corectiile financiare” propuse initial la Bruxelles.
„Intr-adevar, in acea perioada au fost constatate diferite probleme: conflicte de interese, nereguli in procedurile de achizitii. Pentru cele 13,9 milioane de euro s-au constituit debite si sunt in diverse faze de recuperare. Bugetul de stat nu va fi afectat”, a declarat Gheorghita Corbu pentru HotNews.ro – EurActiv.ro.
In ianuarie 2009 a fost anuntata public recomandarea Comisiei Europene de a taia 21,44 milioane de euro – „in urma verificarii platilor efectuate prin programul SAPARD in anii 2004 si 2005. Propunerea a fost subiectul unui proces de conciliere intre partea romana si Comisie, in urma caruia a rezultat, in luna octombrie 2008, o propunere de corectii financiare de 13,96 milioane euro, a transmis APDRP, citata la acel moment de Mediafax.
„Comisia Europeana a analizat raportul organismului de conciliere si va lua o decizie finala privind corectiile financiare, care pot fi mai mici de 13,96 milioane de euro, suma propusa”, se anunta in acelasi context.
Directorul General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit nu a putut fi contactat pentru un comentariu legat de decizia de astazi a Comisiei Europene, iar directorul adjunct pentru implementare tehnica, Ciprian Alic, nu a dorit sa faca niciun comentariu, declarand ca trebuie intrebate alte persoane si ca, oricum, „informatia este arhicunoscuta”.
In afara de cele 13,9 milioane de euro, mai sunt inca in discutie aproximativ 200 milioane de euro pentru care Comisia Europeana nu a luat inca o decizie, solicitand documente suplimentare autoritatilor de la Bucuresti.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a declarat astazi pentru HotNews.ro ca analiza programului continua si nu s-a decis ce se va intampla cu restul banilor, pana la cele 200 de milioane.
Potrivit informatiilor disponibile in acest moment, suma are legatura cu modificarile de proceduri efectuate in perioada 2001-2004.
Dacian Ciolos a explicat pentru HotNews.ro, in data de 3 februarie:
- „Asa s-a blocat SAPARD-ul. S-au facut modificari de proceduri, in 2001-2004, probabil cu buna intentie, dar fara sa se notifice la Bruxelles, desi ar fi trebuit acest lucru pentru ca nu eram inca stat membru UE.
- Si anul trecut Comisia a zis ca s-au facut inclusiv plati cu procedurile modificate, nu stim daca au sau nu impact financiar, dar pana ne convingem, ia verificati voi tot ce s-a facut.
- Din cele cateva zeci sau sute de modificari s-a descoperit ca, daca nu ma insel, noua aveau impact financiar. Si au trebuit sa identifice proiectele care s-au contractat in perioada in care erau in vigoare cele 9 schimbari.
- In plus, trebuie verificate modul in care s-au facut achizitiile de utilaje, pentru ca exista suspiciunea ca ar fi putut sa fie si oferte trase de par din punctul de vedere al pretului.
- Agentia a avut o baza de date cu preturile de pe piata care a fost tinuta pana cand s-au primit proiecte, prin 2005. Si acum Agentia trebuie sa vada cum sa gaseasca cat erau preturile pe piata cand s-au incheiat contractele.”