Sari direct la conținut

Giorgia Meloni spune că Europa trebuie să își rezolve criza demografică fără migranți

HotNews.ro
Giorgia Meloni, Foto: Francesco Fotia-AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Giorgia Meloni, Foto: Francesco Fotia-AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Economiile europene pot beneficia de pe urma unei anumite migraţii legale, dar migraţia nu este soluţia la criza demografică a continentului, a declarat joi prim-ministrul italian Giorgia Meloni, citată de Reuters și Agerpres.

Ea s-a adresat unui summit pe tema demografiei la Budapesta, găzduit de prim-ministrul naţionalist de dreapta ungar Viktor Orban, un vechi prieten politic.

„Cred că o cotă de migraţie legală (…) poate aduce o contribuţie pozitivă la economiile noastre, dar rămân convinsă că ar fi mai responsabil pentru noi să încredinţăm cetăţenilor europeni soluţia la criza sistemului european de bunăstare”, a spus Meloni.

Coaliţia lui Meloni a ajuns la putere anul trecut promovând o agendă naţionalistă ce include o abordare dură a migraţiei, angajamente de a stimula rata natalităţii aflată la un minim istoric în Italia, legislaţia împotriva înregistrării copiilor din părinţi LGBT şi utilizarea de cuvinte străine în documentele oficiale.

„Trăim într-o eră în care tot ceea ce ne defineşte este atacat”, a spus Meloni, adăugând că apărarea modelului tradiţional al familiei şi a lui Dumnezeu face parte dintr-o „mare bătălie” pentru a proteja omenirea şi drepturile oamenilor.

Comentariile sale privind migrația vin tocmai când insula italiană Lampedusa din sudul țării se confruntă cu un aflux de migranți care a copleșit autoritățile, nu mai puțin de 6.000 de persoane ajungând aici cu ajutorul a 120 de ambarcațiuni în decurs de doar 24 de ore.

„Suntem cu toţii obosiţi şi epuizaţi atât fizic, cât şi psihologic, situaţia devine imposibil de gestionat şi nesustenabilă”, a declarat miercuri Filippo Mannino, primarul local pentru agenţia de presă Adnkronos.

Val de migranți în Italia

Încă din 2017 Lampedusa este unul dintre cele mai importante popasuri pentru migranții care încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană, dar rareori a cunoscut un asemenea aflux. Ca dovadă a gravităţii situaţiei, Mannino a decretat miercuri seara starea de urgenţă, potrivit agenţiei de presă italiene ANSA.

În total, 118.500 de migranţi au ajuns în Italia cu ambarcaţiuni de la începutul anului, potrivit datelor Ministerului italian de Interne, aproape dublu faţă de cele 64.529 de persoane înregistrate în aceeaşi perioadă în 2022. Pe tendinţele actuale, sosirile sunt aproape de vârful înregistrat în 2016, când aproximativ 181.500 de migranţi pe mare au ajuns în Italia.

În perioada ianuarie-august a acelui an, s-au înregistrat aproximativ 115.000 de debarcări, faţă de 114.526 în aceeaşi perioadă din 2023.

Lampedusa, cel mai sudic punct al Italiei şi un prim port de escală pentru persoanele care traversează dinspre Africa de Nord, a fost mult timp un punct fierbinte în criza migraţiei din Europa.

„Ceea ce se întâmplă în Lampedusa este că, pentru prima dată, ruta tunisiană a devenit atât de aglomerată şi este dificil de gestionat în comparaţie cu ruta libiană”, a declarat Flavio Di Giacomo, purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a ONU.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro