Guvernul a modificat Codul Fiscal prin ordonanta de urgenta
Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta, in sedinta de marti, Codul Fiscal. Noile reglementari vizeaza impozitarea cu 10% a dividendelor atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti, impozitarea autoturismelor de peste 3001 cmc doar in functie de capacitatea cilindrica si neimpozitarea titlurilor de stat emise de unitatile administrative. Modificarile vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.
Doua dintre modificari: unificarea la 10% a impozitului pe dividende si impozitarea masinilor de teren in functie de capacitatea cilindrica au fost facute la solicitarea Comisiei Europene.
In urma cu o luna, Comisia Europeana a transmis Ministerului Economiei si Finantelor doua scrisori privind cele doua prevederi ale Codului Fiscal. Comisia avertiza ca impozitul de 16% pe dividende platit de societatile nerezidente este discriminatoriu intrucat cele rezidente platesc 10% si ca autoturismele de teren din productia interna sunt impozitate diferit si mai putin decat autoturismele cu capacitate cilindrica de peste 3001 cmm produse in alte tari.
Noile prevederi vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2009 „avand in vedere ca introducerea de la mijlocul anului 2008 a unei cote diferite de impozit ar genera realizarea unei proceduri diferentiate de impozitare pentru contribuabilii care au incasat dividende in prima jumatate a anului 2008 fata de cei care ar incasa dividende in al doilea semestru”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.
O alta reglementare vizeaza majorarea perioadei de recuperare a pierderii fiscale de la cinci la sapte ani, „in contextul in care sunt domenii de activitate in care infiintarea si dezvoltarea unei afaceri necesita o perioada mare de timp pana la inregistrarea veniturilor din exploatare”, dupa se explica in nota de fundamentare.
Dobanda si veniturile din tranzactionare a titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de unitati administrative vor fi venituri neimpozabile „deoarece platitorul dobanzii este insusi statul sau administratia locala iar identificarea veniturilor din tranzactionarea acestor titluri de stat si obligatiuni ar insemna cheltuieli de administrare suplimentare”.