Guvernul renunta sa mai majoreze valorile pentru taxe locale, dar obliga primarii sa le indexeze anual
Guvernul a renuntat sa mai creasca valorile impozabile pe locuinte, terenuri si masini, raportat la inflatie, majorare introdusa in proiectul din martie al Codului Fiscal, si a decis sa pastreze cifrele anuntate in februarie, hotarand insa ca impozitele sa fie indexate de primari anual, nu la 3 ani ca in prezent, potrivit Mediafax. Indexarea va fi raportata la nivelul inflatiei din anul anterior.
In prezent, Codul Fiscal stabileste ca, in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, prin hotarare de guvern.
In varianta din luna februarie a proiectului de Cod Fiscal, era mentinuta regula ca taxele locale sa fie indexate o data la trei ani, pana la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplica indexarea, dar cu amendamentul ca decizia nu va mai fi luata prin hotarare de guvern, ci prin hotarare a consiliului local.
In noul proiect de Cod Fiscal, prezentat miercuri de Guvern, este prevazut ca aceasta indexare sa fie operata anual, pana la data de 30 aprilie, tot de catre consiliile locale, tinind cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior.
„In cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinind cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.Sumele indexate se aproba prin hotarare a consiliului local si se aplica in anul fiscal urmator. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti”, se arata in proiectul aprobat miercuri de Guvern.
Indexarea anuala a impozitelor si taxelor locale nu este reglementata in document ca optiune a primarilor.
Noul proiect prevede ca impozitul pe locuinte pentru persoanele fizice nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabila, ci va fi stabilit intre 0,08% si 0,2% de catre primarii, iar proprietarii care nu isi ingrijesc casele si/sau terenurile vor plati, din ianuarie 2017, un impozit de sase ori mai mare fata de nivelul standard.
De asemenea, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu pana la 500% incepand cu al treilea an.
Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate in intravilan, cu constructii, va fi modificat prin inlocuirea actualelor valori fixe cu grile avand o limita minima si una maxima, cota maxima de impunere fiind dubla comparativ cu actualele taxe, conform noului Cod Fiscal.