Harris: Ministrul britanic al Energiei va discuta la Bucuresti despre decizia privind Nabucco si exploatarea in siguranta a gazelor de sist
Ministrul britanic al Energiei, Edward Davey, va discuta in vizita sa la Bucuresti despre viitorul Coridorului Sudic dupa decizia privind TAP si Nabucco, despre exploatarea in conditii de siguranta a gazelor de sist, depsre dezvoltarea domeniului energiei nucleare si reducerea emisiilor de dioxid de carbon, arata ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, intr-o postare pe blog.
„Energia a fost multa vreme un sector strategic al economiei romane. (Romania – n.red.) A fost al cincilea cel mai mare exportator de petrol din lume inainte de al Doilea Razboi Mondial. Astazi este inca una dintre putinele tari din Europa care pot satisface majoritatea necesitatilor sale energetice din surse interne. Potrivit Bloomberg, este, de asemenea, una dintre tarile care ar beneficia cel mai mult in cazul in care UE adopta tinta de reducere a emisiilor de CO2 cu 30% pana in 2020”, arata Martin Harris.
Potrivit ambasadorului britanic, „Romania este deosebit de bine pozitionata pentru a reusi intr-un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon. Are un mix divers de tipuri de energie, din care sursele regenerabile (in special hidro) si cele nucleare reprezinta o mare parte. Centrala de la Cernavoda este una dintre cele mai eficiente dintre cele care folosesc reactoarele CANDU, iar Romania – ca si Marea Britanie – are in plan noi investitii in domeniul nuclear. Marea Britanie investeste 1 miliard de lire intr-un Centru Avansat de Cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon pentru masinile viitorului. Acesta este un partnereiat intre guvernul britanic i principalii jucatori din industria auto, inclusiv Ford (al carui motor premiat pentru B-Max a fost proiectat in Regatul Unit si construit la Craiova)”, adauga ambasadorul Harris.
„Acestea sunt cateva dintre temele pe care ministrul britanic al Energiei, Ed Davey, le va discuta pe parcursul vizitei sale la Bucuresti. Acestea sunt intrebari foarte importante pentru viitorul politicii energetice – cum sa explorezi si sa exploatezi gazele de sist intr-un mod sigur, cum sa dezvoltam energia nucleara, care este viitorul Coridorului Sudic dupa decizia privind TAP si Nabucco, cum stabilim un plafon pentru reducerea emisiilor de carbon pentru a avea un impact asupra incalzirii globale? Acestea sunt provocari cheie pentru toate statele membre UE si sper ca Romania si Marea Britanie isi pot uni fortele pentru a le raspunde”, afirma ambasadorul britanic la Bucuresti.
Ambasada Britanica informeaza ca ministrul Edward Davey are programate marti la Bucuresti intrevederi cu premierul Victor Ponta, cu ministrul Energiei, Constantin Nita, cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, cu Gheorghe Dutu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, precum si o intalnire cu reprezentanti ai domeniului energiei, atat din mediul privat, cat si de stat, informeaza Mediafax.