Sari direct la conținut

Hidroelectrica a revenit pe piata contractelor bilaterale de pe OPCOM, insa fara succes

HotNews.ro
Energia hidro se vinde greu, Foto: AGERPRES
Energia hidro se vinde greu, Foto: AGERPRES

Dupa o lunga absenta pe piata centralizata a contractelor bilaterale pe OPCOM, Hidroelectrica a revenit luni cu 8 oferte de vanzare a energiei electrice. Insa, nu s-a aratat nimeni interesat sa cumpere energie de la Hidroelectrica, chiar daca pretul minim solicitat era intre 180 si 185 lei/MWh, cu livrare in 2014. Trebuie mentionat ca in aceeasi perioada a anului trecut, Hidroelectrica reusea sa vanda energie cu 220 lei/MWh. Insa, in 2013, a inceput sa-si diminueze cantitatile vandute prin contracte bilaterale inca din luna martie. Astfel, ultima zi in care a vandut energie electrica pe piata contractelor bilaterale a fost 24 aprilie si aceasta dupa multe licitatii esuate, chiar si la pretul de 165 lei/MWh. In conditiile in care in luna mai nu a reusit sa incheie contracte pentru niciun pachet scos la vanzare, Hidroelectrica a renuntat din iunie cu totul la piata contractelor bilaterale.

In luna aprilie, ultima luna in care a vandut energie pe Piata Contractelor Bilaterale (PCCB), Hidroelectrica a participat cu 18 pachete de oferta de vanzare si a raspuns la 7 oferte de cumparare. Rezultatul licitatiilor s-a concretizat cu semnarea a 9 contracte. De asemenea, au fost ofertate 120 de contracte standard pe platforma PCCB-NC, prin licitatii succesive fiind incheiate 10 contracte. Potrivit datelor de pe OPCOM, aceste contracte au fost incheiate la pretul de 165 lei/MWh, inclusiv componenta Tg de transport care inseamna cam 10-11 lei/MWh. Tot datele de pe OPCOM arata ca in luna mai, Hidroelectrica nu a reusit sa incheie contracte pentru niciun pachet scos la vanzare, nici pe PCCB, nici pe PCCB-NC. Aceasta in conditiile in care pe PCCB-NC, preturile de pornire erau de 160 lei/MWh, inclusiv Tg. Preturile sunt fara TVA. Din luna iunie, nu a mai scos niciun pachet de energie pe PCCB. Abia pe 7 octombrie a revenit cu 8 oferte, insa fara succes.

In aceste conditii, Hidroelectrica s-a indreptat catre Piata Zilei Urmatoare (PZU), o piata pe care energia a fost tranzactionata pe timpul verii la preturi extrem de mici. Au fost zile in care pretul mediu a fost si de 45 lei/MWh. Un raport al administratorului special al Hidroelectrica intocmit in luna mai arata ca Hidroelectrica a vandut pe PZU, in perioada 16 aprilie-15 mai, o cantitate de 379.823 MWh (reprezentand 31,2% din piata), la un pret mediu de 142,5 lei/MWh. In conditiile in care bugetul pe 2013 a fost construit la un cost de productie de 144 lei/MWh, se poate spune ca Hidroelectrica a vandut, un timp, energie sub costuri. Tot sub costuri a fost vanduta si energia pe piata reglementata, avand in vedere ca ANRE a recunoscut un pret de 125 lei/MWh pentru 2013. In lunile de vara, pretul mediu pe PZU a scazut sub 120 lei/MWh.

Cu toate acestea, Hidroelectrica ar fi înregistrat, pe primele opt luni, un profit net de 800 de milioane de lei, potrivit reprezentantilor companiei. Pe 26 iunie 2013, Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013, a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro