Hotarare irevocabila: O instanta s-a pronuntat impotriva ANAF pentru ca nu a recunoscut CAS platite in alt stat
Curtea de Apel Timisoara a emis o hotarare irevocabila impotriva ANAF, dupa ce Fiscul nu a recunoscut contributiile sociale platite de o persoana fizica angajata intr-un stat al Uniunii Europene si care a fost detasata intr-o multinationala din Romania, refuzand sa le deduca la calculul impozitului, potrivit Mediafax.
„Curtea de Apel Timisoara a respins recursul formulat de catre ANAF impotriva sentintei prin care a fost anulata decizia de impunere emisa impotriva unei persoane fizice angajate intr-un stat membru UE si care a fost detasata sa desfasoare activitati profesionale (de natura dependenta) in cadrul unei renumite companii multinationale cu prezenta in Romania”, se arata intr-un comunicat al casei de avocatura Radu si Asociatii SPRL, asociata EY Romania, care a reprezentant cazul.
Aceasta este a treia hotarare judecatoreasca irevocabila consecutiva.
ANAF a stabilit in 2011 obligatii fiscale suplimentare reprezentand impozit pe veniturile din salarii, ca urmare a maririi in mod nelegal a bazei de impozitare. Astfel, Fiscul a inclus in baza de impozitare din Romania si sumele provenind din contributii sociale obligatorii datorate de detasati si platite conform legislatiei dintr-un alt stat membru UE, nerecunoscand astfel dreptul de a le deduce in Romania la calculul impozitului pe veniturile din salarii.
„Prin interpretarea data de organele fiscale la momentul emiterii deciziilor se instituia o diferenta de tratament fiscal aplicabil veniturilor din salarii intre contribuabilii persoane fizice, in functie de afilierea lor la sistemul de asigurari sociale din Romania, respectiv dintr-un alt stat membru UE. Astfel, orice contribuabil, roman sau cetatean UE, angajat in Romania, putea deduce din baza de impozitare cuantumul contributiilor individuale obligatorii platite conform legislatiei romanesti. In schimb, un contribuabil angajat intr-un alt stat membru UE si detasat sa lucreze in Romania, in interpretarea data de autoritatile fiscale, nu putea deduce din baza de impozitare contributiile individuale pe care le platea conform legii din tara de angajare, ceea ce conducea la crearea unei situatii nefavorizante in ceea ce-l priveste pe acesta din urma”, a declarat in comunicat Claudia Sofianu, liderul Diviziei de Taxare a Persoanelor Fizice din cadrul casei de avocatura.
Ea a aratat ca un astfel de tratament diferentiat, mai ales in domeniul asigurarilor sociale, unde exista legislatie comunitara aplicabila, ducea la descurajarea cetatenilor statelor membre UE de a beneficia de libertatea de stabilire si de libera prestare a serviciilor, libertati prevazute in Tratatul de functionare a Uniunii Europene.
Astfel, instanta a fost chemata sa se pronunte daca sumele platite cu titlu de contributii sociale obligatorii in statul de rezidenta (stat membru UE) trebuia sau nu incluse in baza de impozitare a reclamantilor in statul unde si-au desfasurat activitatea, respectiv in Romania.
Directia Generala de Metodologii Fiscale, Indrumare si Asistenta a Contribuabililor din cadrul Ministerului Finantelor a avut un punct de vedere contrar celor trei hotarari judecatoresti irevocabile, la momentul in care reclamantii au formulat actiunile in instanta.
Potrivit reprezentantilor Finantelor, doar contributiile sociale obligatorii datorate potrivit legislatiei in domeniu din Romania erau considerate deductibile, iar orice alte contributii platite de aceste persoane in tara de rezidenta, alt stat membru UE, nu erau deductibile intrucat excedau prevederilor Codului fiscal de la momentul respectiv.
„Se dovedeste inca o data capacitatea instantelor de judecata din Romania de a aplica cu prioritate legislatia si jurisprudenta europeana in materie, ca raspuns la tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat de autoritatile fiscale din Romania cu privire la contributiile sociale obligatorii platite in Romania, respectiv intr-un alt stat membru UE”, se mai noteaza in comunicat.