Huawei, telefonul care a stârnit îngrijorare în America și mândria fără margini a chinezilor
În China s-a vorbit enorm zilele acestea despre cel mai nou telefon Huawei care a fost prezentat acolo ca o mare victorie a tehnologiei chineze care a fost grav afectată de sancțiunile impuse în ultimii ani de SUA. Telefoanele Huawei Mate 60 Pro au stârnit însă multă îngrijorare în SUA, fiindcă producătorul chinez pare să fi reușit să construiască un telefon foarte avansat, deși sancțiunile impuse sunt dure.
Huawei a lansat telefoanele Mate 60 Pro în timpul vizitei în China a secretarului american pe probleme de comerț Gina M. Raimondo și momentul nu a fost întâmplător. Sancțiunile impuse în 2019 de SUA companiei Huawei au decimat business-ul companiei telecom, iar aceasta nu a mai avut acces la componente americane pentru telefoanele sale, acest lucru fiind cel mai clar în domeniul procesoarelor.
Acum, Huawei a lansat un telefon cu procesor 5G performant care, după cum arată datele, a fost produs în China, pe tehnologie de 7 nm, de către compania locală SMIC.
Este greu să produci un procesor nou, costurile sunt mari, utilajele necesare sunt extrem de greu de găsit, așa că reușita chinezilor a fost văzută acolo ca un triumf extraordinar.
Pe rețelele sociale chineze s-a vorbit despre lupta „eroică” a Chinei împotriva „blocadei” tehnologice americane, iar acest telefon a fost prezentat ca fiind o „palmă” dată pe obrazul celor care vor să pună China „la colț”.
Au apărut meme-uri în care oficialul american Gina M. Raimondo făcea reclamă telefonului Huawei și au apărut și huse de telefon cu fotografia ei, dar și cu cea a președintelui chinez Xi.
Surpriza a venit din faptul că telefonul are multe componente produse în China și este peste așteptări ponderea componentelor locale folosite pentru producerea procesorului denumit Kirin 9000S. A surprins numărul de piese care înainte de sancțiuni proveneau din America și care acum se fac în China.
În SUA mulți oameni importanți s-au alarmat după ce au văzut veștile venite din China despre noile smartphone-uri, iar una dintre concluzii a fost că sancțiunile nu sunt suficiente și că altele, mai ferme, trebuie să urmeze.
În SUA, administrația Biden pregătește sancțiuni mai dure la adresa tehnologiei americane ce ar ajunge în China. În acest timp, publicația oficială a Partidului Comunist Chinez a scris: „companiile chineze sunt determinate să inoveze și nu vor fi ușor doborâte de presiunile externe”.
Din SUA au venit și voci ce au încercat să mai calmeze lucrurile, arătând că cip-ul nu este atât de performant și că, probabil, a fost creat cu ajutorul unor utilaje mai vechi și mai puțin sofisticate, pe care compania SMIC le obținuse înainte ca sancțiunile americane să intre în vigoare.
Cu utilaje ceva mai vechi pot fi dezvoltate cip-uri puternice, dar durează mult și ponderea componentelor cu probleme poate fi foarte mare. Este foarte posibil ca Huawei să poată produce un număr limitat de astfel de telefoane Mate 60 Pro.
Surse: New York Times, Washington Post, Reuters