Sari direct la conținut

Iarna pagubei noastre – in Germania, un bilant cu gauri

HotNews.ro

O iarna lunga, cenusie, deprimanta de-a dreptul. In Germania a inceput sa ninga in octombrie si a incetat nu demult. Zapada si frig am avut din belsug, soare cu taraita. A fost un martie rece cum n-a mai fost de decenii, iar oamenii s-au imbolnavit pe capete. Acum, cand soarele bucura din nou ochii si firea, nemtii fac bilant, bilantul in cifre al unei ierni care a pagubit nu doar buzunarele cetatenilor, ci si economia tarii, in ansamblul ei. Au fost costuri sporite pentru incalzire, pentru medicamente si absente pe motiv de boala, de la serviciu. Au fost bani mai multi de dat pentru deszapezire, iar acum urmeaza cei pentru astupatul gaurilor din asfalt.

Clubul auto ADAC a numarat gaurile din asfaltul strazilor de pe teritoriul federal. Rezultatul e ingrijorator: orasele si comunele germane trebuie sa investeasca trei miliarde de euro in plus fata de alti ani, pentru a repara toate pagubele cauzate drumurilor, de inghetul prelungit. Pagubiti au fost si constructorii, de „paralizia de iarna”, cum a numit-o Federatia Centrala a Industriei Germane de Constructii. Temperaturile scazute au facut ca si santierele aproape „sa inghete”, vanzarile de materiale de constructii incepand din ianuarie s-au diminuat cu 11%.

Nici transporturile n-au fost crutate de iarna inceputului de an 2013. Ambuteiaje zilnice pe autostrazi, multe accidente „prin alunecare”, echipe de deszapezire permanent in alerta. Si sare, multa sare, aruncata pe sosele. Trenuri intarziate sau chiar anulate. Compania feroviara Deutsche Bahn a trebuit sa activeze echipe permanente de interventii, pana la urma 20.000 de oameni – dublu fata de anii trecuti. Reprezentantii companiei evalueaza la cca 50 de milioane de euro „programul anti-haos de iarna” al DB.

Agricultura demareaza si ea, in ralenti. In luna martie, niciun mugur, natura era inca in plina iarna. „Vegetatia e intarziata cu cel putin doua sau trei saptamani”, a evaluat Michael Lohse, de la Asociatia Germana a Fermierilor. Iar pentru ca primavara dicteaza ritmul agricol al intregului an, recolta si preturile la fructe si legume vor fi pe masura. Nu mai vorbim de bietele panselute si alte flori de primavara, care au asteptat cam mult sa fie scoase la vanzare si apoi plantate pe balcoane si in gradini. Intre 30-50% ar putea fi pierderile la vanzarile de primavara, dupa estimarile unor specialisti din bransa.

Iar pentru ca vorbim de vanzari, nici cele de Pasti nu au fost crutate de iarna cea grea. Pastele catolic fiind devreme in acest an, in martie, comertul cu marfa specifica a stat sub zodia unui cumparator enervat si mai degraba apatic. La circa 10% sunt evaluate scaderile vanzarilor de Pasti din acest an, iar terasele restaurantelor in cele patru zile libere de Sarbatori pascale au ramas inchise sau goale. Caci inca fulguia.

Au crescut insa vanzarile la medicamente si s-au inmultit exponential vizitele la medic. De la inceputul anului, cateva valuri de gripa au frisonat Germania. Acestea au produs gauri in bugetele asigurarilor de sanatate, dar si in cele ale firmelor si institutiilor, care au trebuit sa lupte cu deficitul de personal. Angajatii ramasi pe baricade au luptat stoic cu zapezile de pe drumul catre serviciu si s-au nevrozat tinand locul colegilor bolnavi. In firme, caloriferul a fost „temperat”, caci cheltuielile cu incalzirea au urcat in tavan.

Tot asa si in casele oamenilor. O asociatie pentru protectia drepturilor consumatorilor din landul Renania-Palatinat a calculat un plus de 140 de euro pentru incalzire, la o familie de tip mediu. O gaura in buzunar de 10-20%, comparativ cu anul precedent, din cauza iernii parca fara sfarsit. Poate ca si aceasta grija a temperat avantul oamenilor, fata de cumparaturi.

O iarna lunga, friguroasa si apasatoare poate insa sa fie si un bun catalizator. Duminica, soarele a stralucit toata ziua, aerul e caldut si imbietor la plimbare. Prompt, magazinele din orasul in care locuiesc au pornit la atac, cu toate portile deschise. Parca pe nimeni nu mai intereseaza nici factura la gaz, nici gaurile din asfalt, nici miliardele gaura la bugetul de stat, facute de Baba Iarna. Caci primavara e momentul schimbarii, iar schimbarea incepe cu o plimbare la soare si prin buticuri, pe bulevard.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro