Impozitul minim pentru IMM-uri: Nota 2 la toata clasa! (continuare)
Un comunicat transmis vineri, 10 aprilie, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala anunta rezultatele controalelor la firme in primul trimestru 2009 si precizeaza ca au fost controlate prioritar firmele care au inregistrat pierderi in perioada 2005 – 2008. Deci, se poate?
Cititorii HotNews.ro despre impozitul forfetar la start-up-uri: “e ca si cum as plati pensie alimentara inainte de a ma casatori si de a o lasa insarcinata pe viitoarea fosta mea sotie”
Comunicatul ANAF de vineri, 10 aprilie, este izbitor de “potrivit” momentului prezent, in care Guvernul se pregateste sa taxeze, fara exceptie, toate companiile din Romania. Tema comunicatului o reprezinta verificarile efectuate la 21.445 de companii, in primul trimestru 2009.
Cifrele din comunicat:
“In urma constatarilor organelor de inspectie fiscala, au fost atrase la bugetul general consolidat sume suplimentare in valoare de 952.910.661 lei (din care diferente de impozite, taxe si contributii, in valoare de 690.216.375 lei si accesorii aferente acestora, in valoare de 262.694.286 lei). Pentru deficientele constatate au fost aplicate 6.778 amenzi contraventionale, in suma de 11.619.200 lei, confiscate sume si bunuri in valoare de 9.418.886 lei si au fost inaintate organelor abilitate 303 sesizari penale in vederea continuarii cercetarilor pentru un prejudiciu de 245.651.948 lei.”
In documentul transmis de ANAF apar detaliat si domeniile controlate: “actiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat cu precadere contribuabilii care isi desfasoara activitatea in domenii precum: comertul cu ridicata al fructelor si legumelor; intermedieri in comertul cu produse diverse; intermedieri in comertul cu material lemnos si de constructii; comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat; comert cu amanuntul in magazine nespecializate cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun; transporturi rutiere de marfuri; distributie de energie electrica; constructii si lucrari de geniu; comert cu amanuntul al imbracamintei”
La finalul tuturor acestor informatii apare urmatoarea precizare: “Mentionam ca o atentie deosebita a fost acordata contribuabililor care au inregistrat pierderi in perioada 2005 – 2008, conducerea ANAF dispunand verificari la acesti contribuabili.”
Reactia noastra fireasca, in aceste conditii nu poate fi decat una singura. Asadar, intelegem ca pot fi identificati acei agenti economici problematici, care constituie motivul principal al introducerii noilor impozite – dupa cum a explicat chiar Ministrul Gheorghe Pogea. De ce, atunci, se insista pentru sanctionarea tuturor?
O posibila explicatie, in avantajul Ministerului de Finante, ar putea consta in capacitatea redusa de control a ANAF. Daca autoritatea a verificat 21.000 de firme in 3 luni, pentru a verifica peste 600.000 de firme, ar fi necesare asadar peste 30 de trimestre, adica mai bine de 7 ani.
Si totusi persista intrebarea care se bazeaza pe o logica elementara si deocamdata nu are raspuns: De ce nu s-a intocmit un plan mai eficient DE CONTROL a agentilor economici cu probleme, inainte de toate? Si abia apoi sa fie puse la punct masurile aferente?
Nota: HotNews.ro a solicitat un raspuns Ministerului Finantelor Publice pe aceasta tema. Vom reveni deindata ce informatiile ajung la redactie.
Firmele nou infiintate nu vor putea supravietui. “…e ca si cum as plati pensie alimentara inainte de a ma casatori si de a o lasa insarcinata pe viitoarea fosta mea sotie” (cititor HotNews.ro)
Asa cum subliniaza cititorii HotNews.ro, firmele nou infiintate vor fi cele mai afectate, pe nedrept, de noile reglementari. Cele mai frecvente solutii sugerate de acestia se refera la infiintarea de Persoane Fizice Autorizate (PFA) sau inregistrarea firmelor in Slovacia sau Bulgaria.
Cateva exemple de opinii ale cititorilor:
Facturian Chitantian [anonim] :
… am dreptul stabilit prin lege sa am o firma si am dreptul ca acea firma sa faca 1, 2, sau chiar 3 facturi pe an, daca asa merge businessul. […] exista si multinationale care au deschis SRL in Romania si in primii 2-3 ani nu au taiat nici macar o factura. Doar au platit facturi si salarii. Facturi si salarii pentru consultantii care muncesc pt ei sa le creeze logistica necesara pentru initierea activitatii. Avocati, agenti imobiliari, contabili. Ceea ce spuneti voi, care habar n-aveti cu ce se mananca afacerile si care in viata voastra nu ati avut si nici nu veti avea o afacere proprie, pentru ca aveti mentalitati de bolsevici, este ca ar trebui sa platesti intretinere si apa calda pentru un apartament pe care il detii prin contract, dar care este inca in faza de proiect. Sau, ca sa fiu mai plastic, e ca si cum as plati pensie alimentara inainte de a ma casatori si de a o lasa insarcinata pe viitoarea fosta mea sotie.
UN ROMAN [anonim]
Stimate domnule Ministru, poate nu e destul de important ca firmele incearca cu greu sa nu dea afara angajatii, dar poate e mai important pt stat sa mai puna inca o taxa pt a-si umple statul GAURILE. Daca spune-ti ca firmele care nu isi permit sa achite cel putin 500 de euro pe an la stat trebuie inchise, se vor inchide, dar sa nu uita-ti co o firma cu doar un singur angajat achita catre stat intr-un an minim 3000 de lei la buget, bani care nu o sa mai ii primiti daca inchide firma respectiva, iar cei 500 de euro la care visati cu atat mai putin.
P.S. Si eu am o mica firma de transport, dar inchid si imi deschid o alta firma in Slovacia, deoarece nu mai vreau sa platesc taxe exagerate unui stat care nu merita, DEOARECE TARA SE SCOATE DIN R… PRIN PRODUCTIVITATEA MUNCII, STIMULAREA MICILOR INTREPRINZATORI, ETC, NU PRIN TAXE SI IMPOZITE!
Silviu Boiangiu [anonim]
Stai fara grija d-le Pogea – o inchid si pot foarte usor sa lucrez la negru – inseamna ca nu ai nevoie de nici un pic de impozit de la mine – iti dadeam anual vreo 1000 lei dar nu mai iei nimic, cu tot cu Romania asta – din care sper sa imi fac bagajele sa plec cat mai curand. Daca nu poti plati 500 Euro lui Pogea, da 2-3 oameni afara, si o sa plateasca banii astia somaj lunar – e mai buna solutia.
E, BA nu! [anonim]
…Profitul firmei mele, aferent anului 2008, este de 2500 Eu, dupa plata tuturor angaralelor. Firma asta o am de sase ani si am crescut-o ca pe un copil, cu nopti nedormite, saracie si umilinte cit incap, ba domnule Pogeo…. sa inchid firma? Uite ca nu vreau! Nu doar ca nu o inchid, dar nici nu iti voi plati 500 Eu, impozit pe 2500 de Eu. […]
Topinel [anonim]
Poate ei au nevoie de taxele mele… Ca idee, in Bulgaria impozitul pe profit este 10%, iar cel pe dividende este de numai 5%. Nu mai vorbesc ca taxele salariale sunt jumatate cat cele din Romania.
Astfel, dupa episoadele „Sa facem concediul in Bulgaria” si „Sa ne inmatriculam masina in Bulgaria”, urmeaza episodul „Sa ne deschidem firma in Bulgaria”. Daca oligofrenii astia nu vor sa ne ia banii, lasa sa contribuim la bugetul bulgaresc.
Corneliu Toca [anonim]
… am dreptul constitutional de a deschide o firma si de a avea cifra de afaceri cam cat vrea muschii mei. Deci chiar si 100 euro pe an. […- Nu am chef sa inchid si cu asta basta, si daca vrei sa ma inchizi cu forta, hai cu mine de manuta la CEDO sa vedem cum e cu drepturile omului in tara asta.
Si eu ca tanar intreprinzator, de unde sa scot profit in primii 3 ani sa zicem, decat daca ma ocup de exemplu cu alba neagra. In primii ani am de investit in produse demonstrative, in marketing, in resursa umana, in stocuri, sediu, telecomunicatii. Bancile nu ma ajuta pt ca sunt la inceput si nu am garantii. Statul nu are programe reale pt START-up. Ceea ce exista, e frectie, trebuie sa vii tu cu bani gramada. Pai daca am bani gramada, nu mai am nevoie de ajutorul vostru START-UP. Si pana la urma ma sugrumati si cu impozite si nu-mi dati nici o facilitate ca sunt la inceput, ca sa pot si eu sa ma dezvolt, atunci ce sa fac? Sa inchid firma, ca sa nu aibe ei concurenta? Bine ca toti buticarii au ajuns milionari si cand incerci sa faci o firma bazata pe cercetare, dezvoltare, high-tech si alte lucruri asemenea care pot sa creasca nivelul tehnologic si calitatea vietii in tara asta batuta de D-zeu, eu trebuie sa INCHID…?