Sari direct la conținut

In sase luni, piata de telefonie mobila mai primeste un concurent

HotNews.ro

Pana la data de 31 iulie a acestui an, Autoritatea de Reglementare in Comunicatii va mai acorda o licenta nationala de telefonie mobila, potrivit unui comunicat de presa al institutiei. Guvernul a aprobat miercuri prin Hotarare procedura de selectie pentru acordarea unei licente nationale de utilizare a frecventelor radio in vederea furnizarii de retele de date si servicii de comunicatii electronice mobile in benzile de frecvente 410 – 415/420 – 425 MHz. Operatorii care detin deja o licenta de telefonie mobila, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp, RCS&RDS sunt opriti de la acordarea acestei licente. Drumul este deschis altor companii precum UPC Romania.

Conform informatiilor ANRCTI, procedura de acordare a licentei va fi cea de selectie comparativa. In termen de 15 zile de la publicarea acestei Hotarari de Guvern in Monitorul Oficial, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) va emite o decizie privind modul de organizare a procedurii de selectie. In 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a acestei decizii, ANRCTI va elabora caietul de sarcini si il va supune consultarii publice pentru 30 de zile.

Dupa integrarea observatiilor industriei, se va lansa procedura pentru atribuirea licentei de utilizare a benzilor de frecvente respective, procedura care va dura aproximativ trei luni. Oficialii autoritatii de reglementare estimeaza ca finalizarea procedurii si anuntarea castigatorului se vor face pana la data de 31 iulie a anului curent.

„Frecventa eliberata astazi este mai joasa si permite, cu o investitie rezonabila, acoperirea unor zone mai mari, ceea ce va stimula operatorul castigator sa ofere servicii in zonele rurale. Acest demers va contribui si la asigurarea accesului la internet de banda larga in regiunile defavorizate,” a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Taxa de licenta este egala cu echivalentul in lei a peste 1,07 milioane euro si va fi virata catre bugetul de stat. Sumele reprezentand costurile ocazionate de reorganizarea utilizarii benzilor de frecventa radio pentru utilizarea spectrului de radiofrecventa in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, respectiv 77.228 euro vor fi acordate operatorilor care detin in prezent drepturile de utilizare a frecventelor 410-415/420-425 Mhz, respectiv Romtelecom, Radiotel Brasov, Romcom Pro Bucuresti, Radiotel Bucuresti. Licenta se acorda castigatorului procedurii de selectie in termen de 15 zile de la data achitarii taxei de licenta.

UPC poate lupta pentru obtinerea acestei licente

De la procedura de selectie sunt exclusi furnizorii care detin cel putin o licenta nationala de utilizare a frecventelor radio in vedere furnizarii de retele si servicii de comunicatii electronice mobile (inclusiv de banda larga) si care furnizeaza sau pot furniza si retele si servicii de comunicatii electronice mobile substituibile cu cele ce pot fi furnizate prin utilizarea benzilor de frecvente 410-415/420-425 MHz, respectiv servicii de telefonie si acces la internet.

Asta inseamna ca operatorii care detin deja o licenta de telefonie mobila, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp, RCS&RDS nu mai pot primi inca o licenta.

„Putem participa la selectia pentru acordarea acestei licente, dar pentru moment nu facem nici un comentariu in legatura cu acest aspect” , a declarat pentru HotNews.ro, Dana Dobrescu, director relatii mass media UPC Romania.

Prin acordarea acestei licente unui nou furnizor de retele si servicii de comunicatii electronice se urmareste cresterea concurentei pe piata de comunicatii, utilizarea mai eficienta a spectrului de frecvente si posibilitatea acoperirii cu servicii de comunicatii zonele rurale in care operatorii existenti nu furnizeaza servicii de acces la internet si telefonie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro