Sari direct la conținut

Inalta Curte de Casatie si Justitie a retrimis la Curtea de Apel dosarul in care Vodafone cere anularea amenzii de 28,3 milioane euro primite de la Consiliul Concurentei pentru abuz de pozitie dominanta

HotNews.ro
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis marti, 8 aprilie, sa retrimita la Curtea de Apel dosarul in care Vodafone cere anularea deciziei Consiliului Concurentei din 15 februarie 2011, cand compania a primit o amenda de 28,3 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii. Anterior, Curtea de Apel daduse castig de cauza Consiliului Concurentei in acest caz. „Nu pot spune ca imi face placere decizia, dar nici nu ma surprinde, si suntem increzatori in soliditatea deciziei noastre si ca vom convinge Curtea de Apel ca am avut dreptate cand am aplicat sanctiunea”, a spus Chiritoiu.

„Sa vedem ce se va intampla in cazul Orange cu care am pierdut la Curtea de Apel. Sper ca panelul acesta va fi exigent dar corect si va constata ca a gresit Curtea de Apel cand a luat hotararea respectiva. Vodafone a mai castigat o sansa. Ne-am intors la punctul zero, o luam de la capat”, a mai precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Pe 11 iunie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a judecat cererile Orange si Vodafone de anulare a deciziei Consiliului Concurentei din 15 februarie 2011, prin care cei doi operatori au fost amendati cu 34,8 de milioane de euro si respectiv 28,3 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta. Dosarele au fost analizate de complete de judecata distincte si deciziile au fost diferite. Orange a obtinut castig de cauza, dar Vodafone nu, fapt pentru care acest operator si-a exprimat public increderea ca „instanta suprema va inlatura acest paradox”.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat astazi acest caz si a decis retrimiterea lui spre judecare la Curtea de Apel.

Orange si Consiliul Concurentei au termen de judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru anularea amenzii de 34,8milioane de euro data de 21.05.2014.

  • Orange si Vodafone, amendate in 2011 cu 63,1 milioane euro pentru abuz de pozitie dominanta fata de NetMaster, un furnizor care ulterior a si disparut din piata

Consiliul Concurentei a anuntat la data de 15 februarie 2011 decizia de a amenda cu 63,1 milioane euro Orange si Vodafone pentru abuz de pozitie dominanta, in urma unei plangeri facute in 2006 de Netmaster, furnizor alternativ de servicii de telefonie fixa.

„In perioada 2004-2006, Orange si Vodafone au blocat accesul la reteaua lor a furnizorului alternativ de telefonie fixa NetMaster Communications. Practic utilizatorii Netmaster Communications nu puteau apela utilizatorii celor doi mari operatori. Investigatia a stabilit ca in aceasta perioada, Orange si Vodafone au practicat un tarif de interconectare mai mare decat cel reglementat de autoritatea de reglementare in comunicatii”, preciza la acea data Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Potrivit acestuia, in perioada respectiva tariful reglementat era de 10 centi/minut, iar Orange si Vodafone practicau tarife de interconectare de 15-18 centi/minut. Mai precis este vorba de tarifele de interconectare practicate pentru apelurile internationale. Pe aceasta problema, cei doi operatori s-au judecat si cu autoritatea de reglementare in comunicatii, iar la sfarsitul lui 2006 – inceputul in 2007 o decizie in instanta a dat castig de cauza acestei institutii. Drept urmare, cei doi operatori si-au corectat comportamentul in piata.

  • Consiliul Concurentei a anuntat ca nu a gasit dovezi suficiente pentru a sanctiona si Romtelecom in acest caz

Plangerea din 2006 facuta de NetMaster Communications viza nu doar comportamentul operatorilor Orange si Vodafone, ci si un posibil abuz din partea Romtelecom prin refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant. In consecinta, Consiliul Concurentei a deschis trei investigatii.

In luna aprilie 2012, Consiliul Concurentei a inchis investigatia impotriva Romtelecom, pe motiv ca „investigatia nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind incalcarea legii, care sa justifice impunerea de masuri sau sanctiuni de catre Consiliul Concurentei”.

Citeste si: Orange si Vodafone, amendate cu 63,1 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro