Sari direct la conținut

Inca o licitatie in IT&C: Fonduri publice de peste 1,5 milioane euro in extinderea unei platforme pe care ruleaza "o serie de solutii informatice guvernamentale"

HotNews.ro

Dupa anuntul infiintarii la sfarsitul anului trecut a unui Centru National de Supercomputing (CNS) cu atributii in combaterea terorismului electronic si lansarea unei licitatii „Supercomputing1” in valoare de 1,6 milioane euro (fara TVA) pentru o platforma hardware care sa sustina mai multe aplicatii aliniate obiectivelor ministerului comunicatiilor, autoritatea a lansat o noua licitatie, Supercomputing 2, din fonduri publice de peste 1,5 milioane euro, inclusiv TVA, potrivit unui anunt publicat marti pe SEAP. Intrebati despre scopul acestui proiect si posibila legatura cu CNS, oficialii ministerului au precizat doar ca proiectul „va extinde platforma Supercomputing1 pe care ruleaza o serie de solutii informatice guvernamentale”.

Conform anuntului postat marti pe site-ul e-licitatie.ro, „obiectivul general al proiectului (n.r. Supercomputing 2) il reprezinta realizarea unei platforme hardware si software consolidate, integrata cu echipamentele achizitionate in cadrul proiectului „Supercomputer 1”, capabila sa monitorizeze si sa administreze o infrastructura informatica de dimensiuni mari”.

Termenul limita pentru primirea ofertelor in aceasta licitatie este 28 mai 2010, in aceeasi zi urmand sa aiba loc si deschiderea acestora. Intre conditiile minime de participare se mentioneaza ca media cifrei de afaceri a candidatului pe ultimii trei ani trebuie sa fie egala sau mai mare decat suma 2,5 milioane euro.

„Supercomputer 1” este greseala de redactare mentinuta inclusiv in textul caietului de sarcini. O licitatie similara, Supercomputing 1 – contract din fonduri publice in valoare estimata de 6,8 milioane lei (fara TVA), a fost lansata in luna noiembrie a anului trecut. Contractul final in valoare de 6,6 milioane lei fara TVA a fost atribuit companiei Cybernet in luna decembrie a anului trecut si prevedea „implementarea unei platforme hardware performante care sa sustina eficient exploatarea unei largi varietati de aplicatii aliniate obiectivelor strategice ale Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale”.

  • Explicatia MCSI la cele 1,5 milioane euro alocate noului proiect Supercomputing 2

Intrebati daca este vreo legatura intre aceste doua licitatii si infiintarea Centrului National de Supercomputing, oficialii Ministerului Comunicatiilor au indicat doar ca este o continuare a proiectului castigat de compania Cybernet.

„Proiectul Supercomputing 2 extinde platforma hardware achizitionata in cadrul proiectului Supercomputing 1 (pe care ruleaza o serie de solutii informatice guvernamentale) prin adaugarea unei extensii de memorie ultra-rapida necesara realizarii de rapoarte consolidate din surse multiple de date. De asemenea, solutia prevede mecanisme de auditare a solutiilor informatice existente in vederea identificarii ineficientelor sistemice si realizarii de optimizari (la nivelul aplicatiilor care gestioneaza baze de date complexe sau la nivelul structurii bazei de date), precum si aplicatiile necesare colectarii (preluarii) online sau offline de date din mai multe surse eterogene”, au precizat oficialii MCSI.

  • Ce va face Centrul National de Supercomputing si cu cati angajati?

In luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Comunicatiilor anunta infiintarea prin Hotarare de Guvern a unui Centru National de Supercomputing (CNS), care sa cuprinda „calcul de inalta performanta pentru cercetari interdiciplinare complexe dar si o sustenabila baza tehnologica si educationala”. Centrul ar fi trebuit sa aiba atributii precum: „combaterea terorismului electronic, prevenirea si minimizarea efectelor dezastrelor naturale si tehnologice sau simularea proceselor complexe nucleare”.

La data respectiva se mentiona ca centrul va functiona cu 20 de posturi. In Hotararea de Guvern publicata in Monitorul Oficial abia la inceputul lunii martie a acestui an se mentioneaza insa ca „CNS functioneaza cu 8 posturi”.

Oficialii Ministerului Comunicatiilor nu au oferit pana la publicarea acestui material explicatii referitoare la acest aspect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro