Incendiul de la Spitalul de Copii din Iași, detalii teribile. Șeful Consiliului Județean: Nu știm pe unde este instalația electrică
Instalația electrică de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași, care ar fi sursa incendiului de marți seară, este veche din anul 1970, spune Costel Alexe, șeful Consiliului Județean Iași, instituție în subordinea căreia este unitatea medicală. Detaliul șocant a fost oferit tot de Alexe: „În secția unde a izbucnit incendiul practic nu știm pe unde este instalația electrică”.
- „Din păcate, la Spitalul Sfânta Maria, ca în multe alte spitale din județul nostru, unde nu s-au mai făcut investiții de 30-40 de ani, este clar că sunt o serie de nereguli. Și aici, în secția unde a izbucnit incendiul, practic nu știm pe unde este instalația electrică”, a susținut miercuri Costel Alexa.
El a mai spus că instalația electrică este veche din 1970, de când a fost dat în folosință acest spital și că este „nevoie urgentă de investiții”.
Costel Alexe a mai afirmat că Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași este cel care va prezenta concluziile legate de cauza incendiului, pentru a nu lăsa loc de interpretări.
Ce a rămas în urma incendiului de la Spitalul pentru copii ”Sfânta Maria” din Iaşi
Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi, Alina Belu, a anunţat, tot miercuri, că unitatea medicală funcţionează „la parametri optimi”.
- „De azi noapte, de la ora 24,00, avem două săli funcţionale. Nu a fost nicio intervenţie realizată la neurochirurgie sau în altă parte, funcţionăm la parametri optimi, încercăm să dezinfectăm toată zona afectată. (…)
- Avem un cabinet şi o sală de tratament afectate de flăcări parţial şi de apă la etajul doi, zona tampon COVID. ATI-ul COVID era gol, nu avem cazuri. Fum, etajul trei în care există o parte din ATI non-COVID şi blocul operator. Acolo a trebuit aerisit şi dezinfectat, ca să putem să realizăm urgenţele”, a declarat Alina Belu, citată de Agerpres.
Ea a precizat că focul a distrus mobilier, documentaţie medicală, un computer şi un pat de consultaţie.
- „Cadrele medicale au avut un comportament extraordinar, la nivelul aşteptărilor, având în vedere că noi am făcut instruiri şi protocoale şi am făcut simulări. Am făcut şi pe partea nouă, unde avem detectoare de fum, suntem dotaţi la cel mai înalt standard, dar şi pe zona veche”, a mai spus managerul unităţii medicale.
Cîțu a subliniat că a existat un plan de măsuri după tragedia de la Piatra Neamț. Trebuie verificat dacă acel plan de măsuri a fost implementat. Ministerul Sănătății poate să prezinte public acest lucru. „Implementarea este la Ministerul Sănătății”, a subliniat Cîțu.
Prim-ministrul a arătat că este nevoie de spitale în România: „1, 2, 3 spitale până în 2024”.
Incendiul a izbucnit marţi la Secţia ATI a spitalului. Nicio persoană nu a fost rănită. A ars o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați, iar incendiul a fost lichidat în aproximativ 40 de minute de la anunțarea acestuia. DSU anunța că imobilul spitalului are aviz de securitate la incendiu, iar cauzele producerii acestuia sunt în curs de stabilire.