Incepe licitatia pentru cinci licente de televiziune digitala terestra. Pretul de pornire pentru fiecare licenta este de 300.000 de euro
Cinci licente de televiziune digitala terestra vor fi acordate in prima parte a anului 2014, printr-o procedura de selectie competitiva, in care pretul de pornire pentru fiecare multiplex digital il reprezinta taxa minima de licenta de 300.000 euro stabilita de catre Guvern, la propunerea Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), a anuntat miercuri, 5 martie, Autoritatea de reglementare in comunicatii.
- Multiplexul digital reprezinta in esenta o retea de emitatoare care transmit pe un set de canale aprobate de ANCOM (n.a Autoritatea de reglementare in comunicatii), un grup de programe TV, prelucrate si impachetate intr-un flux de date, care la receptie sunt extrase si afisate ca programe individuale pe ecranul televizorului. Pe un singur multiplex pot fi transmise circa 14 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD, conform declaratiilor oficialilor Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), operatorul care difuzeaza in sistem analogic terestru programele publice de televiziune (TVR).
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a finalizat miercuri, 5 martie, impreuna cu industria, decizia si caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei in vederea acordarii licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune. Licitatia va demara dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei agreate in urma cu o zi.
Cele cinci multiplexuri de televiziune digitala terestra, patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2, vor fi scoase la licitatie printr-o procedura de selectie competitiva. Taxa minima de licenta pentru fiecare din cele cinci multiplexuri este de 300.000 euro.
- „Dupa demararea licitatiei, cei interesati vor avea la dispozitie sase saptamani pentru a-si depune candidaturile. Daca cererea va fi mai mare decat oferta, rundele de licitatie vor incepe intr-o luna de la primirea ofertelor si ne-am propus sa incheiem tot procesul in prima parte a anului 2014”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In cazul in care cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitatie pana cand cererea nu mai depaseste oferta. In cazul in care, dupa incheierea rundelor primare exista multiplexuri care nu au fost castigate de niciun ofertant, in scopul adjudecarii acestora, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care poate participa orice ofertant admis in etapa de licitatie. De asemenea, repartizarea multiplexurilor MUX2, MUX3 si MUX4 catre ofertantii castigatori, in urma ofertei initiale sau a rundelor primare, dupa caz, se va face prin runda de alocare. Pretul de pornire pentru fiecare multiplex reprezinta taxa minima de licenta de 300.000 euro stabilita de catre Guvern, la propunerea ANCOM.
Castigatorul primului multiplex in UHF (MUX 1) va avea obligatia de a transmite ‘free to air’, in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5, operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.
Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioada de 10 ani, iar licentele vor intra in vigoare incepand cu 17 iunie 2015. Castigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata in urma licitatiei in cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurilor de selectie.
Pentru a fi admis in etapa de licitatie, un candidat trebuie sa indeplineasca cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: sa fie societate comerciala romana sau straina; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la infiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, sa fie de minimum 2.000.000 euro; durata de functionare a candidatului prevazuta in actul constitutiv trebuie sa fie cel putin pana la data de 17 iunie 2025; sa-si fi indeplinit obligatiile exigibile de plata catre bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor venituri si catre ANCOM; candidatul sa nu faca parte din grupul altui candidat.
- Ce este si cum poate fi receptionata experimental televiziunea digitala terestra. Ce se va intampla pana la 17 iunie 2015
Romania si alte 100 de tari si-au asumat obligatia ca dupa data de 17 iunie 2015 nicio emisie de televiziune analogica terestra sa nu mai fie protejata, transmisiile digitale de televiziune urmand sa ia locul acestora. Ce inseamna televiziune digitala terestra?
Uitati pentru o clipa de cablu, satelit si internet (IPTV) principalele platforme prin care cei mai multi dintre noi receptionam televiziune platind un abonament. Unii romani, in special din zona rurala, receptioneaza inca posturile TV din eter prin intermediul unei simple antene, fara sa plateasca un astfel de abonament. De la 17 iunie 2015 insa, acest lucru nu va mai fi posibil. Emisiile TV analogice terestre vor inceta complet si nu se va mai putea receptiona decat televiziune digitala terestra. Va fi nevoie de noi televizoare si echipamente de receptie, dar schimbarile vizeaza toata piata TV.
Strategia nationala de tranzitie la televiziunea digitala terestra, aprobata prin Hotarare de Guvern si publicata pe 3 iulie 2013 in Monitorul Oficial, prevede ca pana la 17 iunie 2015, Societatea nationala de RadiocomunicatiiNR, operatorul care transmite programele TVR, sa extinda la nivel national proiectul pilot DVB-T desfasurat acum in Bucuresti si Sibiu. Noul standard va fi insa DVB-T 2, conform noii strategii. Aceasta inseamna ca cei care au SNR nu este singurul operator care face astfel de experimete. Si Pro TV are dezvoltat in Bucuresti un proiect DVB-T.
Acestea sunt motivele pentru care de cativa ani, in anumite zone din Bucuresti si Sibiu, orase unde se desfasoara niste proiecte pilot de catre SNR si Pro TV se poate receptiona gratuit televiziune digitala terestra, din eter, printr-o antena, de exemplu de tip Yagi (preturi de la 60 lei), un televizor care sa aiba tunner DVB-T 2 incorporat, in caz contrar fiind nevoie de un set-top box care sa permita decodarea digitala.
Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.
Potrivit strategiei nationale de tranzitie la televiziunea digitala terestra, pana la data de 17 iunie 2015, 70% din populatie va putea receptiona gratuit 14 programe de televiziune in format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD, au precizat pentru HotNews.ro oficialii SNR, operatorul care transmite acum programele televiziunii publice si care dezvolta acest pilot.