Sari direct la conținut

Inchiderea balcoanelor de la bloc ar putea fi interzisa la propunerea Primariei Capitalei

HotNews.ro
Bloc cu balcoane inchise la intamplare in Bucuresti, Foto: Hotnews
Bloc cu balcoane inchise la intamplare in Bucuresti, Foto: Hotnews

Inchiderea balcoanelor de la bloc ar putea fi interzisa cu exceptia cazurilor in care opteaza pentru aceasta solutie toti proprietarii din cladire, a declarat pentru HotNews.ro arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu. Primaria Capitalei doreste introducerea acestei restrictii in Legea constructiilor pentru a imbunatati imaginea orasului.

„Fiecare proprietar si-a inchis balconul cum a vrut. S-au folosit forme diferite de tamplarie, materiale diferite si culori diferite. Rezultatul este dezastruos. Din aceasta cauza, nici macar programul de reabilitare termica nu a reusit sa schimbe foarte mult fata acestor imobile. Oamenii nu au vrut sa renunte la termopanele pe care le-au pus si prin urmare nu s-a putut folosi acelasi tip de tamplarie la toata cladirea, cum ar fi fost normal. Ca sa nu mai avem astfel de situatii, vom cere Ministerului Dezvoltarii sa introduca in Legea constructiilor o prevedere prin care sa se interzica inchiderea individuala a balcoanelor. Acest lucru va fi posibil doar daca adopta aceasta solutie toti proprietarii din cladire si aleg acelasi tip de tamplarie ca, la final, imobilul sa aiba un aspect coerent”, a declarat Patrascu pentru HotNews.ro.

In compensare pentru aceasta restrictie, arhitectul sef va cere Ministerului Dezvoltarii inlocuirea autorizatiilor de construire cu „notificari” pentru lucrarile de importanta mai mica cum ar fi imprejmuirile, lucrarile de amenajari interioare, care nu implica afectarea elementelor de structura ale cladirii, pentru montarea placilor comemorative si a reclamelor. „Obtinerea autorizatiei de construire pentru aceste lucrari dureaza cateva luni si de multe ori asta ii impinge pe cetateni sa faca ilegalitati. Pentru a evita astfel de situatii dorim sa simplificam birocratia si sa inlocuim autorizatiile de construire cu niste „notificari”, asa cum se intampla in Franta spre exemplu. Aceste notificari sunt un fel de permise de construire, singura diferenta fiindca ca parcursul administrativ va fi mult simplificat”, a explicat Patrascu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro