Sari direct la conținut

Inflația rămâne de două cifre, dar în scădere

HotNews.ro
Inflația îți afectează puterea de cumpărare, Foto: Paul Marriott / Shutterstock Editorial / Profimedia
Inflația îți afectează puterea de cumpărare, Foto: Paul Marriott / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zahărul, untul, ouăle și telemeaua s-au scumpit cel mai mult în mai anul acesta, dacă comparăm prețurile cu cele din mai anul trecut. Dacă însă le comparăm cu cele de la începutul anului, cartofii sunt campionii scumpirilor, arată datele transmise marți de Institutul Național de Statistică.

De asemenea, în mai 2023 față de aprilie 2023 tot cartofii au avut cea mai mare viteză a creșterii prețului, făcând ca rata anuală a inflației să rămână de două cifre: 10,6%. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, scumpirile din mai au fost de 10,6%, în scădere față de aprilie.

Dar asta nu înseamnă că prețurile scad, ci doar că ele vor crește mai lent. Alimentele rămân categoria la care rata inflației e aproape dublă, de aproape 19%.

Inflația este o problemă a tuturor, spre deosebire de crize sau de șomaj, care îi afectează doar pe unii. Salariile, deși au crescut cu o viteză ridicată (peste 13%), nu țin pasul cu creșterea accelerată a prețurilor și accentuează senzația de disconfort financiar. Când te duci să cumperi strictul necesar, scoți mai mulți bani pe aceleași produse decât luna trecută și ai sentimentul că banii ți se scurg printre degete.

Totuși, economia nu este deloc într-o stare proastă, chiar dacă frânează puternic și nu vom mai avea creșterea de anul trecut.

Citește și Cele cinci capete ale inflației cu care se luptă Isărescu

Potrivit datelor INS, cele mai mari scumpiri au fost la zahăr, unt, margarină, cartofi și lapte- adică produse de bază copios prezente în mesele celor mai mulți dintre noi.

Banca Națională face ce poate (drept este că rare au fost momentele în care inflația s-a încadrat în ținta BNR), dar e nevoie și de sprijinul celeilalte ”aripi” cu care zboară economia- cea a politicii fiscale.

Citește și: Inflația pe care o vezi doar cu cântarul / De unde importă România inflație și unde o exportă

Creșterea prețurilor îi afectează pe unii oameni mai mult decât pe alții. Cei mai afectați sunt pensionarii sau familiile care lucrează pe salariul minim și care au mai puțin spațiu în bugetele lor pentru a absorbi prețurile mai mari. Chiar și cei care câștigă un salariu mediu, suferă. Inflația le „fură” din cele 12 salarii lunare cel puțin un salariu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro