Sari direct la conținut

Informații despre consumul energetic al instituțiilor publice, publicate pe prima platformă de date deschise de acest fel

HotNews.ro
Consumul de energie a Primariei Sector 1 pe platforma OpenEnergy.ro, Foto: Hotnews
Consumul de energie a Primariei Sector 1 pe platforma OpenEnergy.ro, Foto: Hotnews

Organizația non-guvernamentală CivicTech România a lansat o platformă de date deschise care reunește informații despre consumul de energie a instituțiilor publice din țară. În prima fază, în cadrul platformei OpenEnergy.ro s-au înscris 24 de instituții publice din București și Alba Iulia care pun la dispoziția publicului larg date deschise privind consumul lor de energie electrică.

Din zona instituțiilor de interes național și local, au intrat în platforma OpenEnergy.ro, din București și Alba Iulia: Reprezentanța Comisiei Europene, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Institutul de Științe ale Educației, Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Sectorului 1 București, Centrul Militar al Sectorului 1 București, Direcția Venituri, Direcția Programe și respectiv Direcția Socială din Primăria Municipiului Alba Iulia.

„Faptul că în prima fază avem deja 24 instituții publice incluse pe platformă este dovada clară că o astfel de mobilizare este posibilă și că reticența – pe care de multe ori o considerăm implicită – poate fi ușor depășită prin dialog constructiv, dar, important, și prin punerea la dispoziție a unor instrumente de publicare a datelor care să nu presupună un efort semnificativ din partea funcționarilor publici. Am dezvoltat această platformă nu doar pentru a transparentiza consumul de energie electrică al instituțiilor publice, ci și pentru a facilita inovația în acest domeniu. Energia este o provocare din ce în ce mai dezbătută în spațiul public, iar CivicTech România, prin platforma OpenEnergy.ro, vrea să ofere date deschise antreprenorilor și inovatorilor din diverse organizații, care vor putea ajuta astfel la identificarea de soluții dedicate în domeniul energiei”, arată Ludmila Stuparu, Project Manager Open Energy.

Următorul pas al proiectului, conform inițiatorilor, va fi extinderea la nivel național, prin includerea pe platformă a tuturor instituțiilor publice din România și automatizarea procesului de preluare a datelor. Deschiderea datelor va permite astfel identificarea unor tipare mai bune de predicție a consumului, va facilita transferul de bune practici instituționale și va încuraja investițiile în eficientizarea consumului de energie electrică pe viitor.

”Pornim de la consumul de energie electrică, aparent ceva banal, dar în momentul în care avem o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă pe un areal de întindere mare, un cartier, un oraș, un județ sau întreaga țară, deja lucrurile stau altfel. Elementele de impact pe care ați început să le evidențiați la nivel de entitate, cum ar fi o școală, devin vizibile pentru toți la introducerea unei soluții, cum ar fi de exemplu iluminatul smart. Trebuie deci să ajungem la cele două elemente fundamentale: comunicare și, de aici, la această schimbare a mentalității”, a declarat Corneliu Mănescu, Director General Adjunct în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prezent la evenimentul de lansare a platformei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro