Sari direct la conținut

Ingrijorarile legate de economia mondiala antreneaza din nou bursele mondiale intr-o spirala descendenta / Actiunile bancare, puternic afectate

HotNews.ro
Bursa din Atena, Foto: helex.gr
Bursa din Atena, Foto: helex.gr

Bursele europene au revenit luni pe scadere puternica, afectate de ingrijorarile legate de cresterea mondiala, fiind antrenate intr-o spirala descendenta care s-a transformat in deruta pentru sectorul bancar, scrie AFP.

De la Oslo la Madrid, trecand prin Atena, toate pietele europene au sfarsit in scadere puternica. Paris a cedat 3,20%, Frankfurt 3,30%, Londra 2,71%, Milano 4,69%.

Bursa din Atena a fost cea mai dur afectata, indicele cazand cu 7,87%, cu un sector bancar in deruta: -17,65% pentru Alpha Bank, -27,21% pentru Piraeus Bank, -29,06% pentru Banca Nationala si -29,20% pentru Eurobank.

Si pe alte burse europene bancile aveau de suferit, ca si saptamana trecuta. In Italia, BMPS a scazut cu -11,95% iar Banco Popolare cu -9,09%.

BNP a pierdut -5,47%, Societe Generale -6,12%, Credit Agricole -5%, Deutsche Bank -9,5% Commerzbank -9,49%, Barclays -5,34%, RBS -4,63%.

In Statele Unite, Wall Street evolua pe aceeasi lungime de unda, – 2,24% pentru Dow Jones, -2,79% pentru Nasdaq, in timp ce numeroase burse asiatice erau inchise cu ocazia sarbatorilor de Anul nou chinezesc. Tokyo a inchis insa in crestere cu 1,1%.

„Sentimentul general ramane pesimist din cauza preocuparilor in crestere legate de economia mondiala”, potrivit analistului Fawad Razaqzada de la Forex.com.

Bursele mondiale au cunoscut un inceput de an catastrofal, pe fondul unui cocktail de ingrijorari legate de sanatatea economiei mondiale, in special cea a Chinei, precum si de eroziunea cotatiei petrolului. „Cel mai prost inceput de ani inregistrat vreodata pe piete”, comenta la finele lui ianuarie, la Davos, directorul general al Credit Suisse, Tidjane Thiam.

Investitorii sunt atenti acum la actiunile bancilor centrale, in special ale Federal Reserve (SUA), dupa publicarea, vineri, a unui raport privind somajul care intretine incertitudinile.

Rezervele in valuta ale Chinei au scazut la nivele inedite in ultimii patru ani, dupa ce Beijingul a vandut dolari pentru a sustine yuanul.

Sectorul bancar ramane un elemente perturbator in plus.

„Bancile au scazut din aceleasi motive ca si in SUA: riscurle sectorului petrolier sau datoriile emergente, spre exemplu”, noteaza analistii de la Cholet Dupont.

Dar „alte considerente au intervenit”, precum „mentinerea unei politici monetare foarte suple si dobanzi foarte reduse” care „reduc marjele de manevra si scad profitabilitatea”.

„Profiturile dezamagitoare din sector au determinat investitorii sa se aplece din nou asupra dosarului creantelor problematice care nu au fost reglate dupa criza”, arata Jasper Lawler, de la CMC Markets.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro