INTERVIU Ionut Damian, fostul sef CNMSI: Statul ar putea economisi in acest an circa 10 milioane euro utilizand o infrastructura pe care s-au cheltuit peste 1,5 milioane euro
La mijlocul anului trecut autoritatile au facut primii pasi in cloud computing, tehnologie prin care s-a incercat atragerea gratuita a institutiilor publice intr-un nor informational de sisteme virtuale in loc de a se da bani pe noi echipamente IT. Initiativa a aparut in urma unei investitii in infrastructura de calcul de inalta performanta de peste 1,5 milioane euro si a apartinut lui Ionut Damian, cel care la inceputul acestei luni a fost inlocuit de la conducerea Centrului National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI). In 2010, opt institutii publice s-au mutat pe aceasta infrastructura virtuala, facand economii de peste un milion de euro. Continuata, initiativa ar aduce statului economii de circa 10 milioane euro in acest an, spune acesta.
HotNews.ro:Domnule Ionut Damian ati fost recent schimbat de la sefia CNMSI, centrul national care ar fi trebuit sa se ocupe si de Ghiseul.ro. Demis sau nu?
Ionut Damian: A fost o decizie bilaterala. Demiterea in general se face unilateral.
HotNews.ro:Sunteti cel care vorbea anul trecut de servicii de virtualizare, de supercomputing si cloud computing pentru institutiile publice. Au si fost doua licitatii: supercomputing 1 si supercomputing 2. Ce s-a ales de toate acestea?
Initiativa anuntata in iunie 2010
CNMSI va oferi tuturor institutiilor publice, centrale si locale, posibilitatea utilizarii tehnologiilor de ultima generatie de tip IaaS (Infrastructure as a Service = infrastructura ca serviciu), tehnologii care permit virtualizarea sistemelor deja functionale sau in curs de implementare, cu pastrarea integrala a securitatii, confidentialitatii si proprietatii asupra datelor de catre institutia beneficiara. Prin aceasta abordare se va putea realiza, la costuri minime de implementare si costuri “zero” de infrastructura, trecerea acestor sisteme pe echipamente de ultima generatie cu posibilitatea de extindere nelimitata.
Sursa: MCSI
Ionut Damian: M-am implicat foarte mult in intiativa aplicarii tehnologiilor de cloud computing in MCSI. Voi incerca sa va dau detalii cat mai scurt si la obiect, dat fiind faptul ca este si un subiect care ma pasioneaza, in care consider ca am si un anumit nivel de expertiza. Licitatiile respective au avut ca scop achizitionarea unor echipamente. Initiativa mea nu se refera numai la partea hardware, ci se refera la partea software, organizationala, de promovare a acestor tehnologii.
Supercomputing in acceptiunea pe care am dat-o in promovarea acestei initiative se refera la utilizarea tehnologiilor de calcul paralel, de procesare si stocare masiva de date in trei directii: cea a cercetarii si educarii electronice pentru institutele de cercetare si universitati, cea a guvernarii electronice: cum sa facem sa scadem costurile guvernarii prin aceste tehnologii si cea de-a treia este cum sa ajutam mediul de afaceri prin acest supercomputing.
HotNews.ro:Bun. Ati reusit sa scadeti aceste costuri la nivelul institutiilor publice?
Ionut Damian: Initiativa initiala a fost de a atrage organizatii si institute, agentii din administratia publica centrala sau institute de cercetare sau universitati in vederea includerii acestora pe infrastructura noastra de calcul in vederea eliminarii necesarului acestor institutii de a achizitiona echipamente. Pe intelesul tuturor, in loc sa-si cumpere fiecare echipamente de la 50.000 de euro pana la cateva sute de mii de euro, i-am adus la noi gratis. Fara sa aiba costuri de cumparare echipamente noi, fara sa aiba costuri de operare. Asta s-a facut printr-o tehnologie care face parte din acest termen generic de cloud computing. Practic initiativa de baza a fost crearea unui, aici o sa folosesc un termen mai tehnic, cloud de servicii de infrastructura. Practic echipamentul in loc sa-l cumperi il vezi ca pe un serviciu care iti este furnizat. In acest caz fiind vorba de un furnizor public, evident serviciul era furnizat gratuit. In termeni tehnici se numeste cloud de sisteme virtualizate.
HotNews.ro:Si cat a costat aceasta infrastructura a statului?
Licitatii cu fonduri publice:
Supercomputing 1
Descrierea contractului: se urmareste implementarea unei platforme hardware performante care sa sustina eficient exploatarea a unei largi varietati de aplicatii aliniate obiectivelor strategice ale MCSI.
Valoarea totala a contractului: 6,67 milioane lei (fara TVA)
Firma castigatoare: SC Cybernet SRL
Data atribuirii: 16.12.2009
Supercomputing 2
Descrierea contractului: realizarea unei platforme hardware si software consolidate, integrata cu echipamentele achizitionate in cadrul proiectului „Supercomputing1”, capabila sa monitorizeze si sa administreze o infrastructura informatica de dimensiuni mari
Valoarea totala a contractului: 5,35 milioane lei (fara TVA)
Firma castigatoare: SC Trend Export-Import SRL
Data atribuirii: 23.06.2010
Sursa: SEAP
Ionut Damian: Aceasta infrastructura a fost construita prin utilizarea si reutilizarea in etape succesive a celor doua proiecte mai sus amintite: supercomputing 1 si supercomputing 2. Ca observatie scopul initial al supercomputing 1 a fost de construire a unei platforme de cercetare. Ulterior s-a descoperit si am descoperit ca aceasta platforma de cercetare poate avea valente multiple si o putem folosi atat la cercetare cat si la guvernare electronica. Am incercat deci sa dam si sa creez o strategie prin care acest proiect sa fie reutilizat cu scopuri multiple si sa se maximizeze investitia respectiva. Supercomputing 2 a avut ca scop unic si principal – guvernarea electronica, deci un sistem in care sistemele de e-guvernare din Romania sa-si stocheze datele, sa existe o baza de date centralizata, mai multe institutii sa aiba acces la un spatiu comun de stocare si procesare si asa mai departe.
HotNews.ro: In bugetul pe 2011 mai este ceva alocat pentru acest proiect de supercomputing?
Ionut Damian: Momentan din informatiile pe care le detin va pot spune ca exista doar doua proiecte finantate integral din fonduri europene, proiecte create de minister pentru propriile necesitati si care incearca sa continue cu fonduri nici foarte mari nici mici aceasta initiativa. Proiectul initial din 2009 previziona si avea planuri marete: era vorba de 77 de milioane de euro distribuiti pe 5 ani de zile. Cel putin pentru 2011 din cunostintele mele, aceste doua proiecte nu depasesc valoarea de 2 milioane de euro si repet sunt fonduri europene, care sper ca se vor implementa pentru a continua ce s-a inceput.
HotNews.ro: 77 milioane euro pentru supercomputing?
Ionut Damian: Acestea au fost in niste planuri initiale, definite intr-un memorandum la jumatatea lui 2009. Era o previziune de a se incerca ajungerea in 5 ani de zile la un standard in care sa fim parteneri si nu doar aspiranti pe langa celelalte tari din UE. As vrea sa fac cateva precizari. Eu personal lucrez si am contact cu acest domeniu al sistemelor si infrastructurilor virtualizate, ale supercomputingului si ale cloud computingului in general de ceva ani de zile. Cunosc foarte bine mediul european. Daca in Cehia, Slovacia, Ungaria, tari fost comuniste, inca din 2007 existau companii private, IMM-uri nu firme mari, care dezvoltau activitati in aceasta zona de high-tech, in Romania abia in 2010 au inceput sa-si faca aparitia companiile care incearca sa ofere servicii prin revanzarea acestor tehnologii. In Romania initiativele in zona asta sunt extrem de putine, din pacate. Probabil ca principalul vector de promovare si dezvoltare in aceasta zona este Universitatea Politehnica Bucuresti. Nu as vrea sa le fac reclama cu toate ca sunt o institutie publica de invatamant superior, insa dansii sunt pionieri in acest domeniu al supercomputingului, al calculelor paralele si al sistemelor similare si este si o institutie care disemineaza aceasta informatie. Eu as vrea ca acest lucru sa se intample in toate cele 3 verticale: atat la nivelul guvernului, cat si la nivelul cercetarii si la nivelul companiilor private. Acesta este viitorul. Viitorul nu este acela in care fiecare companie isi cumpara calculatoare pe care peste cativa ani sunt aruncate la fiare vechi si polueaza mediul inconjurator. Viitorul este acela in care aceste calculatoare vor fi inchiriate sub forma unor spatii virtuale, care nu ocupa un spatiu fizic mare, care nu consuma energie multa, despre asta discutam.
HotNews.ro:Revenind la cele 77 milioane de euro, erau fonduri publice?
Ionut Damian: Previziunea respectiva era axata pe a face un deviz al necesarului. Nu era definit clar ca fiind fonduri publice sau europene. In realitate era vorba si de fonduri publice si fonduri europene si de proiecte de twinning, de absolut toate potentialele surse de finantare.
HotNews.ro:Ce s-a realizat pana la urma?
Institutii publice virtualizate in 2010:
1. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
2. Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Brasov
3. Universitatea Politehnica Bucuresti
4. Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri
5. Autoritatea Aeronautica Civila Romana A.A.C.R.
6. Scoala Superioara de Aviatie Civila
Institutii ce vor fi virtualizate in ian.-feb. 2011:
1. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii – Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (C.N.A.D.N.R. S.A.) prin Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (C.E.S.T.R.I.N.) (in circa doua saptamani)
2. Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (in circa doua saptamani)
3. Aeroclubul Romaniei
4. Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta S.A.
Alte 40 de institutii publice ar putea fi virtualizate in 2011.
Sursa: CNMSI
Ionut Damian: In 2010 au fost aduse si instalate pe sistemele de la supercomputing 1, 8 institutii publice care au insumat un total de 20 de sisteme informatice. Aceste sisteme informatice la inceputul lui 2010 aveau un necesar de peste un milion de euro pentru revitalizare, reactualizare si modernizare a echipamentelor. Inchipuiti-va ca acesti peste un milion de euro nu au mai fost cheltuiti si s-au folosit resursele deja existente ale CNMSI. Este vorba de ANPC, prima institutie care a venit, o serie de institutii din cadrul Ministerului Transporturilor, Ministerului Economiei, mai avem doua institutii de invatamant superior. Am creat o infrastructura prin care am incercat sa unim partea de e-guvernare si inchiriere de spatii virtuale pentru institutii publice cu partea de cercetare creand o retea de cercetare cu Universitatea Politehnica. Am creat un ansamblu de servere virtuale pentru cercetare si dezvoltare puse la dispozitia Universitatii Politehnica in cadrul acestui sistem, acestui cloud de sisteme virtualizate al CNMSI. S-a creat o infrastructura care actualmente deserveste peste 200 de servere, servicii electronice, avand in realitate o capacitate tripla. Aceasta initiativa a inceput in august 2010 si ar trebui sa se continue pentru a se ajunge la indicatorii propusi intial pana la sfarsitul anului 2011.
HotNews.ro:Si care ar fi acesti indicatori?
Ionut Damian: Pana la sfarsitul anului 2011 ar trebui ca aceste sisteme sa fie incarcate in proportie de 80-90%. Asta ar insemna includerea unui total de 50 de institutii publice, care ar trebui sa utilizeze aceste echipamente. Practic prin introducerea acestor 50 institutii in acest nor informational de sisteme virtuale am economisi pentru toate aceste institutii 10 milioane de euro, utilizand o infrastructura pe care s-au cheltuit circa 1,5 milioane de euro, bani publici.
HotNews.ro: Cum a fost primita de institutiile publice aceasta initiativa?
Ionut Damian: Proiectul a inceput din iulie 2010, cu o parte de constientizare a acestei strategii. Am informat peste 100 de institutii de aceasta initiativa. Au fost chemate sa-si depuna dorinta de a participa in acest sistem. Opt dintre aceste institutii au avut initiativa imediata, alte zeci de institutii au zis ca in viitor vor migra pe aceasta infrastructura, multe au zis ca in ianuarie – februarie vor continua discutiile.
Problema este ca orice lucru in Romania se loveste de bariera comunicarii interinstitutionale. Noi am inceput initiativa in iulie, comunicarea a durat pana in septembrie, din septembrie a inceput partea propiu-zisa de implementare a infrastructurii. Virtualizarea pentru cele 8 institutii a fost facuta in decembrie 2010. De asta am zis ca procesul efectiv de umplere a acestui spatiu virtual cu sisteme in vederea reducerii cheltuielilor de infrastructura pentru institutiile respective ar trebui sa continue pana la sfarsitul lui 2011 in paralel cu alte initiative similare. Am informat si am comunicat cu aproximativ 70% din toate institutiile publice importante din Romania din subordinea tuturor ministerelor. O parte din aceste institutii au fost greu de contactat, altele au fost foarte doritoare sa comunice cu noi insa nu au avut initiativa de a implementa imediat acest proces, care implica un protocol, o comunicare, o analiza a necesitatilor, o implementare s.a.
HotNews.ro:Domnule Damian, veniti din mediul privat. Cum se vad lucrurile la stat?
Ionut Damian: Pot sa spun ca am mai mult decat experienta din mediul privat si public. Am si experienta europeana. Inca din 2006 sunt expert la Comisia Europeana la Bruxelles pe diverse zone, una dintre ele fiiind cea de supercomputing, cloud computing, infrastructuri virtualizate etc. Aceasta experienta de la Bruxelles mi-a permis sa cunosc in detaliu, de la persoane, companii, institutii, ce se intampla in celelalte tari din UE. Va pot spune ca in UE investitiile in tehnologiile de ultima generatie se fac intens pentru ca exista constienta faptului ca asta aduce economii majore in toate zonele economiei nationale din tarile respective.
HotNews.ro:Nu-mi este foarte clar de ce ati venit totusi la stat. Se castiga mai bine?
Salariul unui presedinte CNMSI este similar cu cel al unui secretar de stat, iar acest salariu pe o luna de zile in Romania era cam cat trei sferturi din salariul pe o zi in Comisia Europeana. Motivul pentru care am venit la stat din privat si din experienta CE a fost pentru a promova aceste tehnologii.
Citat: Ionut Damian
Ionut Damian: Salariul unui presedinte CNMSI este similar cu cel al unui secretar de stat, iar acest salariu pe o luna de zile in Romania era cam cat trei sferturi din salariul pe o zi in Comisia Europeana. Motivul pentru care am venit la stat din privat si din experienta CE a fost pentru a promova aceste tehnologii. In UE, companiile private, inclusiv cele mari – Oracle, Microsoft, IBM, HP etc. colaboreaza cu institutiile publice, cu universitatile, colaboreaza obligatoriu cu intreprinderile mici si mijlocii. Imaginati-va ca la intregi bugete si apeluri de proiecte la UE exista obligativitatea ca in acele consortii care aplica pentru acei bani de cercetare, in special in acest domeniu al supercomputingului, sa existe IMM-uri. In Romania nu avem acest lucru. Am crezut, cred si voi crede in continuare ca interactiunea mea cu mediul public va ajuta la dezvoltarea acestei laturi in Romania.
Momentan sunt in sectorul public, am ramas consilier al ministrului Valerian Vreme. Daca ma voi intoarce in mediul privat cu siguranta voi avea de gand sa ma intorc in mediul public pentru ca aici am posibilitatea de a fi cel care initiaza si da tonul unor initiative care sa sprijine aeste tehnologii, aceste canale prin care putem sa intram in era informationala europeana. Avem multe proiecte in Romania, avem ministere si institutii cu sisteme informatice extrem de scumpe, investitii majore in universitati in institutii de cercetare insa aceste investitii din punctul meu de vedere nu s-au facut avand in vedere viziunea din UE.
HotNews.ro:Va simtiti nedreptatit prin faptul ca, bilateral sau nu, nu mai sunteti presedintele CNMSI?
Ionut Damian: Voi considera ca sunt nedreptatit in momentul in care initiativele incepute si in care am crezut si pe care le consider strategice nu doar pentru minister cat si pentru tara, vor fi intrerupte. Indiferent de cine va fi la guvernare sau cine va fi ministru, voi considera ca nu doar eu ci toti oamenii care ar putea beneficia de pe urma acestor initiative sunt nedreptatiti.