Sari direct la conținut

Introducerea leului greu creeaza controverse

Gardianul

Potrivit declaratiilor directorului general al Eutron – companie care comercializeaza pe piata autohtona dispozitive destinate institutiilor care manevreaza cantitati mari de bani – Dan Tone, romanii vor sta mai mult timp la cozile din magazine si la cele din banci dupa ce leul greu va intra in circulatie.

Circulatia in paralel a celor doua tipuri de monede timp de 18 luni va crea probleme bancilor, comerciantilor si clientilor acestora. Vom avea in buzunare atat lei noi cat si lei vechi. Efectuarea platilor si primirea restului vor deveni problematice pentru romani, deoarece deseori vor fi pusi in situatia de a utiliza ambele monede, in paralel, la operatiunile amintite.

„Timpii de operare pentru tranzactiile cu numerar vor creste cu 60-80%”, apreciaza Dan Tone.

Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, Adrian Vasilescu, afirma insa ca „timpii de procesare vor fi mai mari sau mai mici, dupa cat de capabili sau incapabili sunt cei ce fac tranzactii”. Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, apreciaza ca timpii de efectuare a operatiilor se va reduce.

„Sistemul bancar romanesc are suficienta maturitate si experienta astfel incat odata cu trecerea la leul greu sa nu se inregistreze incidente majore si nici ingreunarea serviciilor. Timpii de procesare vor scadea pe masura ce bancnotele vechi vor fi retrase din circulatie si va inceta dualitatea”, ne-a declarat Ghetea.

Efectele pozitive ale denominarii

Trecerea la leul greu va insemna o simplificare a contabilitatii, manevrarea a mai putine hartii, dar mult mai valoroase decat cele utilizate in prezent. Autoritatile spera ca trecerea la leul greu va ajuta si procesul de dezinflatie, deoarece preturile nu vor mai fi rotunjite prin majorare. Totodata, leul greu ne pregateste pentru trecerea la euro.

Efectele considerate negative

Bancile si comerciantii vor trebui sa suporte cheltuieli aferente adaptarii bancomatelor si aparatelor de marcat fiscale. Potrivit lui Tone, schimbarea casetelor de la bancomate va genera o cheltuiala de 100-120 euro pentru fiecare aparat. In ceea ce priveste cheltuielile aferente cutiilor destinate monedelor de la casele de marcat fiscale, acestea costa pana la 40 de euro.

Cine va avea de castigat?

De pe urma procesului de denominare va avea de castigat in primul rand compania care va tipari bancotele si va realiza monedele.

De asemenea, vor castiga bani buni firmele care comercializeaza aparate de marcat fiscale-din reprogramarea acestora, vanzarea altor tipuri ce permit tinerea contabilitatii cu zecimala, etc. Totodata, denominarea va fi o sansa de castiguri si pentru firmele care comercializeaza bancomate si alte dispozitive ce tin de activitatea bancara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro