Sari direct la conținut

Investitiile in extindere si in personal au afectat profitabilitatea bancilor romanesti

HotNews.ro

Profitabilitatea bancilor comerciale din Romania a scazut usor in primele trei trimestre ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul investiţiilor făcute pentru expansiune şi reducerii marjelor de dobândă, a declarat, miercuri, Florin Georgescu, prim viceguvernatorul băncii centrale, citat de NewsIn. In ciuda indicatorilor de profitabilitate in scadere, profitul net acumulat in sistemul bancar romanesc, dupa primele noua luni din acest an, este in usoara crestere.

“Băncile se extind, fac angajări, din acest motiv profitabilitatea lor a scăzut. Numărul angajaţilor din sistemul bancar a urcat de la 56.799 persoane la sfârşitul lunii septembrie din 2006 la 63.487 după primele nouă luni din 2007”, a precizat Florin Georgescu, in cadrul unui seminar pe teme bancare.

Cu toate că indicatorii de profitabilitate au scăzut, în termeni nominali, profitul net acumulat în sistemul bancar românesc în primele nouă luni ale acestui an a depasit 1,888 miliarde euro, uşor peste rezultatul de 1,743 miliarde euro, obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.

Oficialul Bancii Nationale a mai explicat ca deteriorarea profitabilităţii băncilor a dus la retrogradarea multor bănci la categoria a II-a din cele cinci categorii de ratinguri. Ponderea instituţiilor de credit aflate la a II-a categorie a urcat la 64,5% în septembrie 2007 de la 51,6% la sfârşitul aceleiaşi luni a anului trecut.

La sfarsitul lunii septembrie a acestui an, pe piata bancara din Romania activau 41 de banci, faţă de 38 la sfârşitul lui septembrie 2006. Potrivit NewsIn, in aceasta perioada au fost autorizate Bank of Cyprus (decembrie 2006), Millennium Bank, lansată în trimestrul al treilea din 2007 şi sucursalele băncilor La Caixa, şi Fortis Bank. Pe de altă parte, din calcule a ieşit banca HVB Ţiriac, de fondul fuziunii prin absorbţie cu Unicredit România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro