Sari direct la conținut

Investitiile straine scad in continuare. In primele 6 luni au venit 666 mil. euro, din care 570 mil euro, credite intragrup

HotNews.ro

In primele 6 luni, contul curent al balantei de plati a inregistrat un excedent de 695 milioane euro (fata de deficitul de 2,7 miliarde euro in aceeasi perioada din 2012, pe fondul reducerii deficitului balantei comerciale,al veniturilor si al surplusului inregistrat de balanta serviciilor, se arata intr-un comunicat al BNR. Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 666 milioane euro (fata de 826 mil. euro in perioada ianuarie – iunie 2012), din care creditele intragrup au insumat 570 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata 96 milioane euro.

Din pacate, in ultimii ani investitiile straine directe din Romania au fost orientate catre sectorul financiar (banci si asigurari) si mai putin in productia propriu-zisa, ceea ce a dus la o influenta mai putin consistenta asupra cresterii economice.

Nu este neaparat meritul Statului ca strainii au facut mari investitii in Romania de-a lungul timpului. Este meritul unei piete extrem de atractive si care pe termen lung promitea profituri ridicate. De la bancile care au venit si pana la companiile petroliere sau cele din zona energetica – toate au „vazut” cum ar fi trebuit sa arate Romania peste 10-15 ani iar tabloul li s-a parut suficient de atragator incat sa isi doreasca sa faca parte din el.

  • Bancile de pilda au venit pentru ca in Romania erau bancarizati 30% dintre romani si era dificil de crezut ca in 15 ani gradul de bancarizare sa nu urce la 70% cel putin

Era chiar o greseala de management sa nu fii prezent pe piata atunci cand piata se maturizeaza. In zona energetica, lucrurile au stat la fel: piata locala era suficient de mare si extrem de atragatoare pentru un mare jucator. Politicul mai degraba i-a oprit pe investitori sa intre decat i-a incurajat.

Cu banii strainilor, economia noastra a reusit sa creasca. Daca nu erau aceste ISD, eram pe nicaieri, pe romaneste.

Aici aveti o prezentare pe tema investitiilor straine a economistului sef al BCR, facuta recent la Sinaia

Potrivit BNR, sunt considerate investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.

In luna aprilie s-a intregistrat cel mai ridicat nivel al fluxului de capital strain atras de Romania de la inceputul anului, respectiv 111 milioane de euro, arata Mediafax. Fata de martie, cand investitiile straine directe au fost de doar 48 de milioane de euro (minimul acestui an), in aprilie a fost consemnat un avans de 2,3 ori. In februarie, investitiile au totalizat 60 de milioane de euro, iar in ianuarie 103 milioane de euro. In luna aprilie 2012, investitiile straine au totalizat 21 de milioane de euro.

Momentan, economia inca se zbate sa gaseasca bani si investitori. Fonduri europene nu atragem si nu vom atrage nici in viitorul apropiat din cauza unui mecanism blocat si corupt.

Banii „capsunarilor” nu pot sustine o economie cum e a noastra, in principal din ratiuni ce tin de piata muncii din strainatate. Fiecare stat isi va conserva locurile de munca pentru cetatenii proprii si pe termen mediu vom asista la masuri protectioniste. E doar o chestiune de timp- istoria crizelor mondiale o confirma.

Banii cauta randamentul cel mai bun, nu sunt destinati a acoperi gauri ale diferitelor guverne.

Mai sunt considerate investitii straine directe si capitalurile din companiile rezidente asupra carora investitorul nerezident exercita o influenta semnificativa pe cale indirecta, si anume: capitalurile proprii ale asociatelor si filialelor rezidente ale intreprinderii rezidente in care investitorul nerezident detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris.

  • Investitorul strain direct: cel care detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris (respectiv din capitalul de dotare al entitatilor fara personalitate juridica) sau cel putin 10 la suta din voturi intr-o intreprindere situata in afara propriei tari de rezidenta.
  • Intreprinderea investitie straina directa: este o intreprindere rezidenta, cu sau fara personalitate juridica, in care un investitor nerezident detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris sau din voturi, respectiv din capitalul de dotare in cazul intreprinderilor fara personalitate juridica (sucursale). Detinerea a cel putin 10 la suta din capitalul social subscris sau din voturi, respectiv din capitalul de dotare, este primordiala in stabilirea relatiei de investitie directa.
  • Intreprinderea investitie straina directa de gradul II: este o intreprindere rezidenta, cu personalitate juridica, in care un investitor strain direct controleaza, prin intermediul unei intreprinderi investitie straina directa, cel putin 10 la suta din capitalul social subscris. Intreprinderile investitie straina directa de gradul II sunt fi liale sau asociate ale intreprinderilor investitie straina directa. Filialele reprezinta companiile rezidente in care intreprinderile ISD detin cel putin 50 la suta din capitalul social subscris, iar asociatele sunt companiile  rezidente in care intreprinderile ISD detin intre 10 si 50 la suta din capitalul social subscris.
  • Investitia directa reversibila: relatia investitionala de sens invers investitiei straine directe pe care o intreprindere investitie directa rezidenta o are cu investitorul strain direct, daca intreprinderea rezidenta are o participatie de sub 10 la suta din capitalul social al investitorului strain direct 
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro