Sari direct la conținut

Italia-criticata in presa straina pentru masurile luate in criza imigrantilor romani

HotNews.ro

Tensiunile dintre Romania si Italia ocupa in continuare paginile mai multor publicatii straine.

Presa critica insa de aceasta data modul in care Italia a actionat in criza imigrantilor romani, dupa cazul Reggiani.Intr-un articol intitulat „Roma si romanii”, care apare marti in editia online a cotidianului The Wall Street Journal, Italia este comparata cu regimuri autoritare precum cel al lui Vladimir Putin sau al lui Robert Mugabe.

In The Independent noteaza:” Papa indeamna la respect, pe cand politicienii se abat asupra etnicilor romi din Italia”. Analistul economic, Emil Stoica aminteste pe blogul sau ca Italia se afla printre tarile membre UE cu cea mai mare economie gri.

„Deportari in masa ale unei minoritati dispretuite, daramarea taberelor de carton in care locuieste si un tap ispasitor etnic in scopuri politice. De data aceasta nu vorbim despre Rusia lui Vladimir Putin sau despre statul Zimbabwe al lui Robert Mugabe, ci despre Italia zilelor noastre”, noteaza The Wall Street Journal.

Val xenofob anti-romanesc in Peninsula dupa un omor. Autoritatile romanesti reactioneaza cu vigoare. Nehotarare la Roma, noteaza La libre belgique, preluat de Rador.

“Romanii constituie problema italiana a momentului. Comunitatea lor numara 600.000 de imigranti cu acte in regula (in principal, angajati in constructii si servicii la domiciliu) si cel putin 400.000 de clandestini, dintre care un numar important certati cu legea.

Intrarea tarii lor in Uniunea Europeana, in luna ianuarie, le-a accelerat afluxul, favorizat, de asemenea, de absenta aproape totala a controlului frontierelor si teritoriului”, noteaza publicatia.

“Moartea italiencei a suscitat o emotie vie si in Romania. Ploua cu scuze, se promite o mai buna colaborare pentru a se frana exportul de delincventa, de teama unui val de rasism… Panica domneste in cadrul comunitatii.

Si The Guardian titreaza “Dreapta italiana cere repatrierea romilor”. Liderii extremei drepte din Italia au dezlantuit o retorica virulenta impotriva imigrantilor si au cerut repatrierea in masa a acestora, ca si inchiderea granitelor tarii, pe fundalul unei respingeri crescande a muncitorilor straini.

Liderul „post-fascistilor” italieni, Gianfranco Fini, a dat tonul cu o izbucnire impotriva tiganilor.

Vorbind la trei zile dupa arestarea unui roman de etnie roma, pentru jefuirea si uciderea unei italience, Fini a spus ca tiganii considera „hotia ca fiind o practica legitima, nu una imorala” si au aceeasi parere despre „a nu munci, deoarece femeile trebuie sa faca asta, de obicei prostituandu-se”.

Intr-un interviu pentru Corriere della Sera, el a sustinut ca romii „nu au scrupule legate de rapirea copiilor sau de a face copii ca sa-i trimita la cersit”. Fini, liderul Aliantei Nationale ultraconservatoare, si pana anul trecut vicepremier, a adaugat: „A vorbi despre integrare cu oameni care au o ‘cultura’ de acest fel e lipsit de sens”.

El a mai spus intr-un interviu televizat ca toate taberele romilor din Italia trebuie sa fie desfiintate si 100.000 – 200.000 de persoane expulzate. Ziarista postului tv a adaugat in comentariul sau ca intervievatul a fost aplaudat de public cand a sosit la studiouri.

Liderii de centru-stanga au deplans atitudinea lui.

Anna Finocchiaro, liderul din Senat al principalei aliante de guvernare, a spus ca el „exploateaza sentimentele trezite de un asasinat brutal”. Comentatorii au speculatat ca Fini s-ar putea pozitiona pentru preluarea conducerii dreptei de la Silvio Berlusconi, ale carui reactii au fost mai moderate.

El a spus ca Italia ar trebui sa instituie un moratoriu asupra admiterii muncitorilor romani, asa cum a instituit Marea Britanie.

Intr-un articol din The Independent se arata ca „Papa indeamna la respect, pe cand politicienii se abat asupra etnicilor romi din Italia”

Papa a indemnat Italia sa respecte drepturile imigrantilor, dupa ce liderul opozitiei, Silvio Berlusconi, a lansat apelul de a se inchide granitele pentru lucratorii din Romania, iar alti aliati conservatori au cerut deportarea a mii de romi. Papa Benedict si-a alaturat glasul celor care cer o abordare mai echilibrata a problemei imigratiei.

El a spus pelerinilor adunati in Piata San Pietro: „As vrea ca relatiile intre populatia de migranti si cea locala sa se desfasoare in spiritul unui inalt simt civic, fiind rodul valorilor culturale si spirituale ale fiecarui popor si tari.”

El a cerut sa fie garantate „drepturile si obligatiile care stau la baza oricarei coexistente reale si a oricaror relatii intre popoare”. Reactia Papei vine dupa ce Gianfranco Fini, fost ministru de externe in Guvernul Berlusconi, a declarat: „Oamenii nu mai pot suporta, fiindca acest val de imigranti a produs o crestere a criminalitatii”.

Italia se foloseste de un decret dur pentru a expulza romani, titreaza si Financial Times. Guvernul de centru-stanga acuza o Uniune Europeana putin pregatita pentru esecul anticiparii unui „exod in masa” al romanilor dupa intrarea tarii lor in UE, in ianuarie.

Directiva UE numarul 38, care guverneaza libera miscare a cetatenilor prin criterii referitoare la resedinta si prevederi limitate pentru expulzari, a fost complet insuficienta, a declarat Giuliano Amato, ministrul de interne. Au fost facute publice mai multe statistici, dar domnul Amato a vorbit despre un „fenomen istoric” de 500.000 de romani saraci care invadeaza Italia in cursul unui an.

Acesta a avertizat ca majoritatea comunitatii rome de aproximativ 1 milion de reprezentanti, „prost tratata” acasa, va pleca din Romania in cateva luni.

Vulnerabil la o riposta a populatiei alimentata de partidele de centru-dreapta cu privire la problema imigratiei si constient ca alte guverne UE se confrunta cu aceeasi problema, guvernul lui Romano Prodi cere UE sa colaboreze pentru a detecta si a aborda imigratia de masa.

Citeste si:

Presa germana despre expulzarea romanilor: O problema politica in Italia

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro