Japonia: Guvernul solicita locuitorilor si intreprinderilor o reducere a consumului de electricitate, dupa inchiderea reactoarelor nucleare
Guvernul japonez a solicitat vineri locuitorilor si intreprinderilor o reducere a consumului de electricitate in aceasta vara, din cauza productiei insuficiente, dupa inchiderea celor 50 de reactoare nucleare, relateaza AFP.
Aceasta cerere de economisire a energiei, de la 5 la 15% in functie de regiuni, vizeaza perioada 2 iulie – 7 septembrie, intre orele 9 – 20.
De obicei, in Japonia, pe timpul verii, exista un consum mai mare de electricitate din cauza utilizarii pe scara larga a aparatelor de aer conditionat, inclusiv in casele localnicilor.
Incepand cu anul trecut, dar mai ales in 2012, companiile regionale au reusit sa furnizeze cu greu curent electric, dupa ce reactoarele nucleare au fost oprite, si este putin probabil ca saptamanile urmatoare acestea sa fie reactivate.
Noile masuri de precautie au venit in urma accidentului de la centrala Fukushima Daiichi, care a fost cauzat de seismul si tsunamiul din 11 martie.
Compania Kansai Electric Power (Kepco), care alimenteaza orasele Osaka, Kyoto si Kobe, din vestul Japoniei, a avertizat ca se va confrunta cu o reducere de productie de 14,9% in august.
Presedintele companiei a precizat vineri ca, in ciuda eforturilor depuse, vor fi dificil de evitat intreruperi pe sectiuni orare si zone geografice, pentru a nu aparea intreruperi inopinate de curent la scara mare.
Kansai Electric a fost compania cea mai dependenta de energia nucleara inaintea accidentului de la Fukushima, aceasta detinand 11 reactoare, care furnizau aproape jumatate din productia sa.
De asemenea, si furnizorii de electricitate din insula Hokkaido, situata in Nord, precum si cei din regiunile Shikoku si Kyushu (din Sud), au avertizat ca nu vor putea raspunde solicitarilor daca cetatenii nu isi vor reduce consumul cu 7-10%.
In acelasi timp, cele trei companii din zonele in cauza au spus ca pot recurge la intreruperi programate daca este nevoie, economisind energie pentru infrastructura considerata vitala (spitale, semnalizarea traficului, transport feroviar).
Trei alte regiuni din Centru si Nord au solicitat economisiri de 5%.
Megalopolisului Tokyo, alimentat de Tokyo Electric Power (Tepco), nu i s-a solicitat pana acum o cota de diminuare a consumului, managerul companiei centralei de la Fukushima considerandu-se capabil sa acopere nevoile de consum, in ciuda opririi celor 17 reactoare detinute, insa el cheama utilizatorii la o limitare a consumului.
Spre deosebire de solicitarile de anul trecut, economisirile cerute vineri de guvern nu vor fi susceptibile sa atraga sanctiuni in cazul nerespectarii, autoritatile dorind sa evite exercitarea unei presiunii prea mari asupra intreprinderilor.
Inainte de accident, Japonia dispunea de o productie nucleara care asigura 25 – 30% din consum.
Pentru a compensa productia din surse nucleare, companiile au instalat sisteme noi, inclusiv parcuri solare, sau au pus in functiune centralele termice, fortandu-le sa cheltuiasca foarte mult prin importurile de combustibili fosili din afara tarii.
De asemenea, comertul cu energie electrica intre producatori a permis compensarea deficientelor avute de o parte dintre companii.