Sari direct la conținut

Jeffrey Franks (FMI): Romania ar putea deveni un exportator de energie daca ar fi aplicate politicile corecte

HotNews.ro

Romania ar putea deveni un exportator de energie daca ar fi aplicate politicile corecte si daca autoritatile ar sti sa atraga investitiile necesare in acest domeniu, a declarat intr-un interviu pentru Agerpres seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.

„Energia este unul dintre domeniile in care este cea mai mare nevoie sa se inregistreze progrese. Vanzarea pachetelor minoritare si a celor majoritare de actiuni in companiile energetice ar trebui sa se faca mai rapid, iar reforma legislativa in acest sector treneaza si chiar a ramas in urma programului stabilit. Romania ar putea foarte bine sa devina un exportator de energie, in loc sa ramana un importator, daca ar fi aplicate politicile corecte si daca autoritatile vor sti sa atraga investitiile necesare de mai multe miliarde de euro. Dar investitiile vor veni in Romania numai atunci cand preturile la energie vor fi cele corecte, cand competitia va fi onesta si cand climatul de afaceri va deveni favorabil”, a spus Franks.

In ceea ce priveste reforma in intreprinderile cu capital de stat din Romania, oficialul FMI apreciaza ca in unele au fost facute progrese substantiale, insa in altele au mai ramas multe lucruri de facut. „Imi dau seama ca unele dintre aceste reforme dau nastere la controverse politice si sunt dificil de indeplinit, din motive tehnice. Este, insa, esential ca ele sa avanseze cat de repede este posibil, pastrand o atitudine rezonabila, astfel incat sa stimuleze cresterea si sa permita economiei sa devina cat mai putin vulnerabila la socuri”, a subliniat Jeffrey Franks.

Companiile de stat monitorizate in acordul cu Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa-si reduca pierderile pana la 4 miliarde de lei la finele lui 2011, de la 6,6 miliarde de lei la finele lui 2010. De asemenea, arieratele companiilor de stat trebuie sa coboare la 16 miliarde de lei la sfarsitul acestui an, de la 19,7 miliarde lei la finele lunii iunie 2011.

„In cazul in care una din companiile de stat este lichidata, pachetul majoritar de actiuni este privatizat sau fuzioneaza cu o alta companie care nu este inclusa pe lista, cifra va fi ajustata prin scaderea tintelor convenite pentru firma respectiva”, se precizeaza in memorandumul convenit de Romania cu FMI.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro