Jocul de uzura cu marile dosare
După ani și ani de tergiversări, câteva dintre marile dosare de corupție se apropie de final. Nu sunt, așa cum poate v-ați aștepta, dosarele baronilor locali – acestea zac în continuare prin unghere întunecate ale instanțelor românești –, sunt cel al fostului premier Năstase și cel al fostului ministru al Agriculturii Mureșan. În ambele cazuri, termenul de prescripție se apropie de sfârșit. Năstase explica săptămâna trecută că nu este interesat de încetarea procesului pe prescripție și că va cere continuarea acestuia pentru a-și dovedi nevinovăția. Ceea ce omite să spună fostul premier este că, dacă procesul va continua după împlinirea termenului de prescripție și dacă instanța îl va considera totuși vinovat de comiterea unei fapte penale, aplicarea unei pedepse este imposibilă. Adică domnul Năstase poate fi într-adevăr achitat după împlinirea termenului de prescripție, dar nu va putea fi, în niciun scenariu, condamnat. Așadar, nu riscă nimic cerând continuarea procesului.
Tot la ÎCCJ și tot în aceste zile, se judecă și procesul senatorului Voicu, care patrona o adevărată rețea prin intermediul căreia politicienii obțineau soluții favorabile din partea instanțelor de judecată. Acest dosar și cel care o privește pe doamna Bârsan au zguduit din temelii justiția românească, generând pensionarea multor judecători de la Înalta Curte și deschizând drumul unor judecători mai tineri spre instanța supremă. Poate că această schimbare de generație, împreună cu schimbarea echipei de conducere de la ÎCCJ a făcut posibilă abordarea diferită a dosarelor complexe. Vă reamintesc faptul că, acum câțiva ani, judecătorilor care dădeau termene la interval de două săptămâni le-au fost luate dosarele, căci le judecau prea repede. Acum asta a devenit regula la ÎCCJ în dosarele care se apropie de prescripție. E o schimbare încurajatoare, chiar dacă vine târziu (sperăm nu prea târziu).
Sunt dosare grele cu inculpați influenți care nu se jenează să facă uz de toate armele pe care le au la dispoziție. Năstase transmitea mesaje către noul guvern și către ministrul Justiției de pe treptele ÎCCJ și cerea ajutorul jurnaliștilor pentru identificarea articolului din lege care să îi permită să solicite trimiterea Inspecției Judiciare la ÎCCJ. Acum câțiva ani, acest tip de atitudine i-ar fi inhibat pe judecători. Sperăm că România s-a schimbat și că judecătorii de la ÎCCJ înțeleg că sunt protejați total de influențele oricărui politician, fie el chiar mentorul premierului.
Zecile de excepții ridicate în sală în speranța că măcar una dintre ele va genera încă o amânare a procesului fac parte din aceeași strategie distructivă. Cea mai ridicolă dintre aceste excepții îmi pare cea prin care avocatul lui Năstase contestă faptul că acest dosar este judecat exclusiv de judecători de penal, și nu și de judecători de la alte specialități – civil, administrativ, comercial. E ca și cum te-ai plânge că la o operație de transplant de cord participă exclusiv specialiști în acest domeniu, nu şi profesori universitari de istorie sau avocați de prestigiu. Dincolo de conținutul concret al acestor excepții, ceea ce arată ele este teama. Teama de a intra în discuția de fond – cea care privește chiar faptele penale de care este acuzat fostul premier.
În sală a fost o atmosferă extrem de tensionată, care transpare din relatările lui Attila Biro (HotNews) și Cristi Ciupercă (România liberă). E natural, pentru că miza acestor procese e uriașă. Se joacă la uzură, ca într-un meci de tenis al cărui set decisiv e întrerupt de nenumărate reprize de ploaie şi care durează deja de câteva ore. Procurorii de ședință trec, probabil, prin cele mai dificile momente din întreaga lor carieră profesională. Pe lângă confruntarea cu echipe ample de avocați, ei trebuie să își țină nervii în frâu, atunci când dezbaterea judiciară se învârte în cerc în jurul locului unde stă în sală procurorul (chestiune care putea să fie rezolvată de mult, prin construirea unor săli de ședință potrivite). Când, după multe luni de judecată, procurorul cere instanței aplicarea unei pedepse de 9 ani de închisoare (în dosarul Voicu), în conformitate cu Ghidul de individualizare a pedepselor emis de ÎCCJ, cred că ne aflăm în fața unui moment istoric.
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro