Sari direct la conținut

Jurnalist din Azerbaidjan, militant pentru libertatea presei, ucis in bataie pentru ca ar fi criticat un fotbalist pe Facebook

HotNews.ro
Rasim Aliev, pe patul de spital, Foto: Captura YouTube
Rasim Aliev, pe patul de spital, Foto: Captura YouTube

Un jurnalist din Azerbaidjan a murit, duminica, dupa ce, cu o zi inainte, a fost atacat de sase barbati, suporteri ai unui fotbalist celebru, pentru ca l-ar fi criticat pe sportiv intr-o postare pe Facebook, relateaza The Guardian.

Inainte de atac, Rasim Aliev a scris pe Facebook ca fotbalistul Javid Huseinov ar trebui sa fie exclus din orice liga europeana de fotbal, intrucat a facut un gest obscen catre un jurnalist cipriot. Sportivul Huseinov nu a comentat inca incidentul care a dus la moartea jurnalistului, dar a fost suspendat temporar de la clubul de fotbal unde juca, mai scrie publicatia citata.

Potrivit Europa Libera, jurnalistul a acordat, de pe patul de spital, un interviu pentru televiziunea Meydan TV. Aliev a sustinut ca totul a inceput dupa ce l-a criticat pe fotbalistul Javid Huseinov, intr-o postare pe Facebook, pentru comportamentul sau in cadrul unui meci cu o echipa cipriota.

Astfel, Huseinov, intrebat de un jurnalist grec de ce a fluturat un steag al Turciei la sfarsitul meciului, a raspuns cu un gest obscen. Aliev a scris pe Facebook ca: “Cineva atat de amoral, impertinent si care nu se poate controla nu ne poate reprezenta in fotbalul european”.

Rasim Aliev a fost contactat ulterior de catre Huseinov, dar si de familia acestuia, care l-a invitat la un ceai pentru a discuta situatia. Insa a fost atacat, batut si talharit de catre sase barbati. Jurnalistul a murit a doua zi ca urmare a unei hemoragii interne, potrivit Europa Libera.

BBC noteaza ca varul fotbalistului Javid Huseinov a fost retinut de catre autoritati pentru rolul sau in moartea jurnalistului. Presedintele Azerbaidjanului a reactionat, de asemenea, declarand ca incidentul este o amenintare fata de libertatea de expresie.

Guardian scrie ca Aliev lucra in cadrul Institutului pentru Libertatea si Siguranta Reporterilor, care a fost inchis in anul 2014 de catre autoritati, iar directorul institutului a obtinut, ulterior, azil politic in Elvetia. Potrivit Freedom House, guvernul Azerbaidjanului este notoriu pentru arestarea si condamnarea jurnalistilor si bloggerilor care exprima opinii dizidente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro