Karoly Borbely, ministrul Comunicatiilor: Vrem sa listam pe bursa minim 10% din Romtelecom in aceasta toamna
Karoly Borbely a preluat recent conducerea Ministerului Comunicatiilor din Romania. Prioritatile anuntate intr-un interviu pentru HotNews.ro sunt listarea Romtelecom, acordarea a doua licente de WiMax, intocmirea unei strategii pentru programul e-government si o absorbtie cat mai mare a celor 158 milioane euro din fonduri structurale. Karoly Borbely dezvaluie numele a cinci companii interesate sa ofere consultanta pentru listarea Romtelecom la bursa si spune ca se ia in calcul listarea a minim 10% din actiunile operatorului.
112, legea ANRCTI si vizita Comisarului Viviane Reding in Romania
Rep: Anul trecut, oficialii de la Bruxelles ne-au atentionat in legatura cu problemele sistemului 112 si cu legea ANRCTI. Care e situatia acum?
Karoly Borbely: Problematica 112 este una delicata. In UE nu este o conceptie clara privind institutia care trebuie sa administreze acest sistem. La noi, STS se ocupa de administrarea sistemului. Problema intre STS si operatorii de telefonie mobila este ca nu sunt interoperabile programele STS. Operatorii sunt in regula. Sunt nereguli in ceea ce priveste identificarea apelantului din reteaua mobila. Urmeaza ca in perioada urmatoare sa rezolvam aceasta problema. Este o problema bugetara.
Finantarea 112 – o necunoscuta, inca
Rep: In cat timp?
Karoly Borbely: Avem termen luna aceasta. In Memorandumul pe care l-am aprobat in Guvern luna trecuta este descris planul de actiuni. Acolo figura si punctul legat de partea financiara.
Rep: Concret. Ce trebuie facut pana la sfarsitul acestei luni?
Karoly Borbely: Trebuie sa gasim surse de finantare pentru ca STS sa-si poata continua activitatea, in sensul ca programul lor sa fie interoperabil cu cele ale operatorilor de telefonie mobila. In februarie trebuie demarat tot acest proces. Finalizarea va dura pana in toamna. Comisia Europeana asteapta deci in aceasta luna planul de masuri batut in cuie, plus partea bugetara.
Rep: Si de unde va veni finantarea?
Karoly Borbely: Suntem in discutii. Saptamanal cautam solutii, inclusiv la nivel de Guvern. Un alt aspect este daca de administrarea sistemului se va mai ocupa STS sau Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Urmeaza sa propunem mai multe solutii de finantare si Ordonanta de Urgenta va identifica modalitatea de sustinere bugetara integrala a serviciului 112, insemnand aici nu numai softul, ci si oamenii si tot ceea ce inseamna acest serviciu. Costul integral al functionalitatii serviciului 112 este de circa 38 milioane lei pentru viitorii cinci ani (38.000 de mii de RON).
Rep: Si legea ANRCTI?
Karoly Borbely: Ordonanta de Urgenta va fi trimisa la semnat in perioada urmatoare. ANRCTI trebuie sa fie o institutie independenta. Noi suntem actionari la Romtelecom, este adevarat, dar deciziile ANRCTI tin cont de directivele europene, de mediul concurential, de interesul operatorilor. Tocmai faptul ca statul este actionar la Romtelecom ii determina pe ceilalti operatori sa fie cu ochii in patru sa vada ce reglementare mai ia ANRCTI care sa ne avatajeze. In plus, Comisia Europeana este cu ochii pe noi. In legatura cu asta, am fost informat ca Viviane Reding, comisarul european pe telecomunicatii, ar dori sa vina in Romania pe 13 martie.
Listarea Romtelecom
Rep: Fiindca ati adus in discutie Romtelecom, cand va fi listarea pe bursa?
Karoly Borbely: In ceea ce ne priveste, am luat in calcul si ne gandim foarte serios la listarea pe bursa in toamna acestui an. Asta inseamna ca in momentul de fata discutam impreuna cu compania si cu avocatii toate amanuntele legate de acest subiect. In maxim doua saptamani vom finaliza un plan de actiune pe care vrem sa-l respectam foarte strict. Pentru a pregati listarea unei companii ai nevoie de circa 6-7 luni. Selectarea consultantului dureaza in jur de doua luni jumatate, plus 4-5 luni pregatirea companiei de catre consultant. Estimam ca in 6-7 luni va fi un termen rezonabil pentru listarea Romtelecom. Nu stiu sa va spun exact pachetul de actiuni cu care vom iesi.
Pe noi ne intereseaza doua lucruri. In primul rand – impactul asupra economiei romanesti. Daca va fi un IPO de succes, impactul asupra mediului de afaceri si asupra economiei va fi semnificativ. Cred ca listarea Romtelecom la bursa va fi cel mai important business al statului in acest an. Al doilea aspect il reprezinta suma pe care o vom incasa din aceasta tranzactie.
Rep: Si totusi, nu v-ati gandit macar la un minim de actiuni care sa fie listate?
Karoly Borbely: Luam in considerare listarea unui pachet de actiuni de minim 10%, dar la propunerea firmei de consultanta acest procent poate fi si mai mare, avand in vedere ca procentul de actiuni va influenta pretul final al tranzactiei. Este greu sa iesi cu mai putin de 10%. De asemenea, luam in considerare listarea la mai multe burse si anume Londra, Viena si Frankfurt. Consultanti interesati de listarea Romtelecom sunt Merril Lynch, Deutsche Bank, ING-UBS, BNP Paribas, Erste Bank. Cu toti acestia am avut discutii principiale.
Despre noul operator de telefonie mobila
Rep: Ce ne puteti spune despre anuntul acordarii unei noi licente nationale, care va duce la aparitia unui nou operator pe piata telecom?
Karoly Borbely: Benzile de 410-415, 420-425 MHz sunt frecvente dedicate serviciului de telefonie mobila. Prin aceasta putem reduce decalajul dintre urban si rural. Este o licenta prin care vrem sa contribuim la dezvoltarea retelelor de infrastructura de telecomunicatii in mediul rural. Obiectivul principal este aparitia unui nou operator de telefonie mobila, care sa ajute la cresterea gradului de utilizare a serviciilor de comunicatii mobile, in special in zonele rurale, unde puterea de achizitie a acestir servicii este scazuta. Urmarim furnizarea acestor servicii la tarife mici. Vrem ca la nivelul Caietului de Sarcini sa apara obligatii in cadrul licentei privind acoperirea cu un anumit procent a zonelor defavorizate din punctul de vedere al accesului la serviciile de comunicatii. Procentul il vom stabili impreuna cu Autoritatea de Reglementare. Sa vedem interesul, care inteleg ca exista.
Rep: S-a aratat interesat pana acum vreun operator local sau strain de aceasta licenta? Dati-ne niste nume..
Karoly Borbely: Nu. Ma refeream la faptul ca exista un loc liber pe piata. Adica alti operatori pot ataca acest segment de piata. Pe noi ne ajuta foarte mult pentru ca in programul de guvernare si in politica UE privind tehnologia informatiei exista capitolul reducerii decalajului intre rural si urban.
Vom avea o strategie de broadband pana la sfarsitul anului
Rep: Anul trecut, Comisia Europeana atragea atentia ca Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri din UE la internetul in banda larga. Romania este obligata sa aiba o strategie de broadband. Pe cand si cum va arata aceasta strategie?
Karoly Borbely: In Romania, rata de penetrare a internetului in randul populatiei este de 20%, iar cea de broadband este de 10%, deci este loc de mult, mult mai bine. Strategia de brodband, care este o cerinta din partea Uniunii Europene, va trebui s-o implementam cat mai repede. In momentul de fata scriem caietul de sarcini si anul acesta, probabil in toamna, vom avea aceasta strategie.
Primele masuri pentru tranzitia la televiziunea digitala vor fi implementate in acest an
Rep: Pana in 2012, Romania trebuie sa treaca la televiziunea digitala. Avem un plan demarat in acest sens?
Karoly Borbely: Romania si-a asumat finalizarea tranzitiei de la emisia TV de tip analog la cea in format digital pana la sfarsitul lui 2012 (in conditiile in care CE a recomandat 2012 ca data limita). In prezent avem alocat bugetul necasar procedurii de licitatie pentru selectarea unui consultant care va asista MCTI in realizarea documentului de strategie. In acest sens a fost elaborat draft-ul caietului de sarcini, document in care vor fi inserate o serie de propuneri din partea ANRCTI, urmand licitatia sa fie demarata in perioada urmatoare. Estimam ca primele masuri pentru tranzitia de la emisia tv de tip analog la cea de tip digital sa fie implementate in cursul acestui an. Sa stiti ca nici media la nivelul UE in privinta televiziunii digitale nu este prea grozava. Deci suntem in grafic, nu suntem in intarziere.
SN Radiocomunicatii si inca doi operatori vor avea licente de WiMax pana la sfarsitul lui 2008
Rep: Cand vor putea fi acordate licentele de WiMax (tehnologie care permite oferirea de servicii de Internet wireless la viteze foarte mari. Tehnologia este vazuta ca platforma pentru serviciile 4G)?
Karoly Borbely: In momentul de fata, Ordonanta de Urgenta este pregatita. In aceasta luna, aceasta va fi promovata in Guvern si apoi se va duce in Parlament. Se demareaza astfel o serie de pasi care trebuie facuti. In primul rand SN Radiocomunicatii (proprietarul benzii de 3,7 GHz in acest moment) trebuie sa elibereze frecventa respectiva si ANRCTI sa se ocupe din nou de caietul de sarcini si sa demareze procedurile de licitatie.
Eu cred ca pana la sfarsitul anului 2008 se va organiza licitatia pentru doua licente de WiMax, (SN Radiocomunicatii va elibera spectrul, dar va trebui sa ramana si ei cu licenta pentru ca spectrul este al lor) iar inceperea furnizarii serviciilor este prevazuta pentru anul 2009. Pe noi ne intereseaza ca cei care vor obtine aceste licente sa contribuie la dezvoltarea mediului rural, pentru ca rata de penetrare a licentelor 3G si a operatorilor in urban e mare, dar pentru noi e important si mediul rural. Luam in considerare ca in caietul de sarcini cei care castiga sa investeasca in primii 2-3 ani de activitate in proprotie de 20%-40% in infrastructura din mediul rural.
Licentele WiMax si listarea Romtelecom, prioritare
Rep: In scurtul timp pe care-l aveti la dispozitie, ce v-ati propus sa rezolvati ca ministru de Comunicatii, in mod prioritar?
Karoly Borbely: Licentele WiMax si listarea Romtelecom la Bursa sunt principalele prioritati. De asemenea, sa avem strategia sau directiile generale pentru programul e-government si nu in ultimul rand absorbtia fondurilor structurale, care implica telecomunicatiile, pentru ca fondurile sunt destinate pentru Internet in banda larga autoritatilor locale, scolilor si mediului de afaceri. Este vorba de 158 milioane euro in acest an.