Sari direct la conținut

Kazahstan si Azerbaidjan vor realiza un proiect petrolier care va ocoli Rusia

HotNews.ro

Kazahstan si Azerbaidjan vor realiza impreuna un sistem de transport petrolier care va ocoli Rusia, scrie Nezavisimaia gazeta. Acordul de colaborare va fi semnat la 2 octombrie, in cadrul vizitei la Baku a presedintelui Nursultan Nazarbaev. Compania kazaha de stat KazMunaiGaz si Compania petroliera de stat a Azebaidjanului vor infiinta, in acest scop, o intreprindere mixta, care va coordona constructia respectivei magistrale, care va alimenta cu titei Turcia.

Extras din zacamantul Kashagan, petrolul kazah va ajunge pe calea apei pana in Azerbaidjan, unde va fi pompat in oleductul Baku-Tbilisi-Ceyhan spre Turcia. Pentru realizarea acestei scheme este nevoie de constructia unei conducte suplimentare pe teritoriul Kazahstanului, cu o lungime de 730 km, de la Esken la Kuryk.

In plus, va fi creat Sistemul transcaspic de transport, care va include terminalul petrolier din localitatea kazaha Kuryk si terminalul din Baku, precum si o conducta de legatura pana la oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Sunt luate in calcul doua variante – reconstructia conductei existente Baku-Supsa sau construirea alteia noi. In ceea ce priveste costurile proiectului, “este prematura o evaluare in acest sens. Expertii trebuie sa ajunga la cifre concrete”, a declarat directorul asociatiei KazEnergy, Timur Kulibaev, subliniind ca nici despre capacitatea de transport a viitorului sistem nu se stie nimic concret. “Pentru o prima faza se preconizeaza 50 milioane tone pe an”, a spus el.

Expertii citati de Nezavisimaia gazeta au catalogat proiectul drept politic, pentru ca “elementul economic este mai putin pregnant”. Ei cred ca proiectul cu Azerbaidjanul nu va deveni alternativa serioasa la celelalte mari programe cu participarea Kazahstanului – Consortiul caspic de transport al hidrocarburilor sau la oleoductul Kazahstanul de nord – China de vest.

“Volumul de transport al celor doua conducte nu suporta comparatii. La primul capacitatea va fi sporita la 67 milioane tone pe ani, in China – pana la 40 milioane tone, in timp ce in Azerbaijdan, cu tancurile petroliere pot fi furnizate circa 7 milioane tone pe an”, a precizat expertul Dosym Satlaev.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro