Sari direct la conținut

Kremlinul neagă că Vladimir Putin s-a întâlnit cu fondatorul Telegram înainte ca acesta să fie arestat

HotNews.ro
Kremlinul neagă că Vladimir Putin s-a întâlnit cu fondatorul Telegram înainte ca acesta să fie arestat
Pavel Durov FOto: Capture TV via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Canale Telegram apropiate de Kremlin au scris că Pavel Durov a încercat să obțină o întâlnire cu Vladimir Putin în Azerbaidjan în timpul vizitei de state efectuate în 18-19 august, dar președintele rus l-a refuzat. Din Azerbaidjan, fondatorul Telegram a plecat în Franța, unde a fost arestat. Luni, Kremlinul a ieșit cu o poziție publică și a negat o întâlnire Putin – Durov, potrivit The Moscow Times.

Întrebat în conferința de presă zilnic despre o posibilă întâlnire, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins această posibilitate.

„Nu știm cu exactitate de ce este acuzat Durov, nu am primit nicio comunicare oficială până acum”, a declarat Dmitri Peskov. „Să așteptăm ca acuzațiile să fie făcute public, dacă ele există. După, vom putea să tragem niște concluzii preliminare”.

Agenția AFP, care citează surse anonime apropiate de Durov, a relatat că anteprenorul era conștient de mandatul de arestare emis de autoritățile franceze când a decis să călătorească la Paris.

„Probabil simtea un fel de impunitate”, a declarat sursa respectivă.

Pavel Durov a fost arestat pe aeroportul Paris-Le Bourget la scurt timp după ce a aterizat sâmbătă seară, pentru acuzații care au legătură cu platforma Telegram.

Durov, care pe lângă cetățenia rusă mai deține și cea a Franței și a Emiratelor Arabe Unite, a fost arestat într-o investigație preliminară a poliției care vizează o serie de infracțiuni care pornesc de la lipsa moderării pe Telegram și de la refuzul de a colabora cu autoritățile, a declarat o sursă din poliția franceză.

Arestarea lui Durov a generat un avertisment al Moscovei asupra Parisului și protest din partea mai multor persoane, precum Elon Musk, care deține platforma X și care a spus că libertatea de exprimare este în pericol în Europa.

Telegram a fost dondată de Durov, care a părăsit Rusia în 2014 după ce a refuzat să închidă comunitățile de opoziție de pe Vktontakte, o altă rețea de socializare pe care a fondat-o și care a fost numită „Facebook-ul Rusiei”. El a vândut între timp Vk.

Telegram are aproape un miliard de utilizatori și are o influență majoră în Rusia, Ucraina și în fostele republici sovietice. Este considerată una din platformele majore la nivel global, alături de Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat.

INTERVIURILE HotNews.ro