Laszlo Borbely: "Procedura de evaluare a proiectelor dureaza mai mult de 6 luni"
De la lansarea primei licitatii de proiecte in cadrul Programului Operational Regional si pana in prezent, au fost semnate contracte de finantare pentru noua proiecte, din peste 1.000 depuse, a declarat Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor. Acesta a recunoscut ca procedura de evaluare, din momentul depunerii proiectelor si pana la semnarea contractului de finantare, dureaza circa 200 de zile. „Trebuie sa luam masuri”, a mai spus ministrul.
De la depunerea unui proiect si pana la momentul derularii efective a acestuia este cale lunga. In cazul Programului Operational Regional (POR), desi a fost primul program cu fonduri structurale lansat in Romania (in octombrie 2007), numai 9 contracte au fost semnate pana in prezent. „Sunt lucruri care depind de noi, sunt lucruri care trebuie rezolvate la nivel judetean si regional, pentru a fluidiza procedura de evaluare”, a declarat Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.
Cele 9 proiecte semnate se refera infrastructura locala din Harghita (67 milioane de lei), Gorj (92 milioane de lei), Ialomita (34 milioane de lei), Braila (64 milioane de lei), Dolj (25 milioane de lei), municipiul Dragasani (22 milioane de lei), Cluj (59 milioane de lei), Cluj si Salaj (79 milioane de lei) si Tulcea (67 milioane de lei).
Componenta de infrastructura, cea mai solicitata din intreg Programul Operational Regional
Proiectele depuse pana in prezent depasesc cu pana la 150% sumele alocate pe toti cei 7 ani de aplicare a Programului. „Anul viitor vom concluziona daca trebuie suplimentate fondurile pentru componenta de infrastructura locala si regionala. Daca va fi nevoie, se va lansa un program guvernamental in acest sens. Exista si posibilitatea transferului unor sume din Axa 1 a Programului, destinata dezvoltarii urbane”, a spus Borbely.
Un singur proiect pe componenta destinata centrelor SMURD
Ministrul dezvoltarii a subliniat si lipsa de interes fata de anumite componente ale programului, precum cea adresata centrelor pentru situatii de urgenta (SMURD). „Sunt proiecte de maxima importanta, care au ca scop salvarea de vieti omenesti. Consiliile judetene nu au fost capabile sa constituie asociatiile solicitate prin program. Regiunea Centru este singura in care s-a concretizat asocierea si a fost depus un proiect”, a mentionat Borbely.
Sapte poli nationali de dezvoltare si maxim 13 poli regionali
Axa 1 a POR este singura care nu a demarat pana in prezent. Aceasta se refera la dezvoltarea urbana si este nevoie de proiecte complexe pe care, considera oficialii din minister, putine orase le pot realiza. Prin Hotarare de Guvern s-a decis ca Romania are sapte poli nationali de dezvoltare: Constanţa, Timişoara, Ploieşti, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov şi Iaşi. Aceste orase vor avea acces la circa jumatate din fondurile alocate Axei 1.
Pe langa acestia, Ministerul va mai desemna 12 sau 13 poli regionali de dezvoltare, care vor fi desemnati, potrivit lui Borbely, pana la finalul actualului sau mandat.