Laura Codruta Kovesi: Trebuie modificata legea privind avizul Parlamentului pentru ridicarea imunitatii parlamentarilor. Nu este normal ca un vot politic sa blocheze o actiune judiciara
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi a declarat miercuri, intr-o interventie telefonica la B1TV, ca este necesara modificarea legislatiei astfel incat Parlamentul sa nu mai poata bloca cererile de arestare preventiva a parlamentarilor, aratand ca „nu este normal ca un vot politic sa blocheze o actiune judiciara” si ca „orice control al acticvitatii pe care procurorii DNA o desfasoara se realizeaza printr-un control al instantelor de judecata”. Sefa DNA a adaugat ca o alta chestiune problematica, surprinsa si in raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, este faptul ca Parlamentul nu motiveaza niciodata de ce respinde o anumita cerere in care este vizat unul dintre membrii sai.
„Sunt doua chestiuni de dificultati pe care raportul le suprinde. Prima, solicitarile DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari care au calitate de ministru sau nu. Aici raportul a retinut ca in cursul anului 2014 au fost situatii in care anchetele DNA au fost blocate din lipsa acestui aviz. Au fost situatii in care Parlamentul a raspuns pozitiv la unele solicitari ale DNA privind cereri de arestare preventiva a unor parlamentari sau, dimpotriva, cereri care ne-au fost respinse”, a declarat Kovesi.
Procurorul sef al DNA considera ca „aici se impune o reglementare, o modificare legislativa pentru ca nu este normal ca un vot politic sa blocheze o actiune judiciara. Orice control al activitatii pe care procurorii DNA o desfasoara se realizeaza printr-un control al instantelor de judecata”.
A doua chestiune care apare in raportul MCV este ca „niciodata nu se motiveaza de ce se respige o anumita cerere, care sunt argumentele care stau la baza respindgerii sau a blocarii unui dosar inceput de DNA”, a mai afirmat Laura Codruta Kovesi.
Sefa DNA a precizat ca institutia pe care o conduce urmeaza sa faca public „raportul de activitate pe 2014 in care apar si cateva concluzii privind necesitatile materiale si umane pentru ca institutia sa functioneze mai bine”.