Lecții despre fericirea Finlandei pentru o Românie care are acum blugi, Tik Tok și Instagram și la țară
- Redactia Hotnews
Cătălinei Mihai i se zice „Snowy” pentru un motiv. Îi place zăpada, iarna și orice are de-a face cu anotimpul rece. Când a trebuit să aleagă între două oferte de job, una în Spania, alta în Finlanda, a mers împotriva tendințelor și s-a îndreptat către versiunea mai friguroasă: „decât să stau la 40 de grade, mai bine să stau la -40”.
În toamna lui 2018, Cătălina ateriza pentru prima dată pe aeroportul din Helsinki, unde s-a ciocnit de prima diferență dintr-un șir lung de astfel de momente care aveau să-i definească perioada de acomodare: „primul șoc pe care l-am avut a fost unul auditiv. Nu auzeam zgomot. Am ajuns în aeroport și era doar un sunet înregistrat de păsărele, pe fundal. Acest lucru mi-a rămas întipărit în minte. În acel moment, am crezut că dacă exista un Rai, eu ajunsesem în al meu”.
Pe hârtie, Finlanda pare să fie un unicorn al țărilor, un loc la fel de magic precum i se părea Cătălinei, când a pășit prima dată în țară.
Sistemul public de învățământ, renumit pentru că nu pune accent pe testarea elevilor, este printre cele mai bune din lume, facultatea este gratuită, sistemul public de sănătate este bine pus la punct, iar costurile de creștere ale copilului sunt accesibile. Finlanda a fost și una dintre țările cel mai puțin afectate de pandemie, un lucru datorat și nivelului mare de încredere în guvern, dar și între cetățeni. Sunt printre explicațiile pentru care țara înregistrează și una dintre cele mai mici rate de șomaj.