Sari direct la conținut

Libertatea: Cum puteti deosebi o banala raceala de gripa

Libertatea

Incalzirea din ultimele zile a vremii creste riscul aparitiei bolilor respiratorii, cu precadere a guturaiului si gripei. Aflati din randurile de mai jos date importante despre principalele afectiuni care va pot deteriora starea de sanatate.

Raceala debuteaza cu stari de oboseala, tuse, stranut si nas infundat. Nu tot timpul apare febra, care de obicei ajunge la 38-39 ?C, dar sunt prezente durerile musculare, iritatie sau rosu in gat, dureri de cap sau ochi lacrimosi si mucozitati nazale. O raceala dureaza de la 3 pana la zece zile, iar copiii racesc de 4-5 ori mai des decat adultii. Oamenii nu racesc pentru ca i-a tras curentul, din cauza ploii sau a frigului sau intrucat le-au inghetat picioarele ori au consumat bauturi reci. Racim pentru ca ne-am infectat cu un virus din cele peste 100 de tipuri responsabile pentru aceasta boala. Din cauza mutatiilor genetice pe care acestia le sufera, nu exista vaccin impotriva guturaiului.

Gripa debuteaza brusc si violent, cu febra de peste 40?C ce poate dura intre 3-5 zile, tuse uscata, rosu in gat, oboseala si slabiciune accentuate, nas care curge continuu, frisoane, dureri mari de cap si oculare. Iarna si inceputul primaverii sunt perioade de crestere puternica a numarului de imbolnaviri. Intrucat virusurile gripei, mult mai reduse ca numar decat cele ale racelii, sufera mutatii genetice, este necesar ca anual tulpinile cel mai des intalnite sa se izoleze si pe baza lor sa se prepare vaccinul antigripal. Cam la fiecare zece ani, mutatiile genetice sunt majore.

Tratament: Ideea ca fara medicatie raceala trece intr-o saptamana, iar cu pastile te faci bine in sapte zile are acoperire in realitate. Medicamentele nu vindeca guturaiul, ci il fac mai usor de suportat. Picaturile pentru nas, ceaiurile cu miere si lamaie, odihna, gargara cu apa sarata si sucurile pentru rehidratare sunt recomandate din plin. Antibioticele nu sunt active pe virusuri, ci doar pe microbi. Virusurile sunt mult mai mici decat microbii si nu rezista decat parazitand organisme vii, in timp ce microbii pot trai pe obiecte.

Prevenire: Spalatul des pe maini cu apa si sapun si evitarea contactului cu ochii si cu nasul constituie, chiar daca pare de necrezut, cea mai eficienta metoda. Repausul la pat si folosirea servetelelor sunt indicate pentru cei deja atinsi de boala, impiedicand raspandirea virusurilor. Pentru gripa, vaccinarea se face de obicei in lunile octombrie si noiembrie.

Integral in Libertatea

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro