Licitatia pentru multiplexurile de televiziune digitala intra in rundele primare
In urma analizarii ofertelor initiale depuse RCS&RDS si SNR in cadrul licitatiei pentru multiplexurile de televiziune digitala, am constatat ca se impune organizarea rundelor primare de licitatie intrucat cererea initiala agregata a celor doi ofertanti depaseste numarul de multiplexuri disponibile. Astfel, rundele de licitatie vor debuta in data de 5 iunie 2014″, a anuntat marti Eduard Lovin, directorul executiv de reglementare al ANCOM, in cadrul celei de-a 18-a editii a Zilei Comunicatiilor.
Operatorii care participa la licitatie sunt RCS & RDS S.A. si Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A.
Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze iar, in cazul in care cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile, sa se organizeze runde primare de licitatie pana cand cererea nu mai depaseste oferta. In cazul in care, dupa incheierea rundelor primare exista multiplexuri care nu au fost castigate de niciun ofertant, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care pot participa ambii ofertanti admisi in etapa de licitatie. Repartizarea catre ofertantii castigatori a multiplexurilor in banda UHF, cu exceptia multiplexului cu obligatie de transmitere ‘free to air’, se va face prin organizarea unei runde de alocare.
Rundele de licitatie se vor desfasura la sediul ANCOM – Directia Regionala Bucuresti din str. Lucian Blaga nr.4, bl. M110, sector 3, Bucuresti, unde fiecare ofertant va dispune de o incapere dotata cu telefon, fax si acces fara fir la internet.
In cadrul licitatiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex in UHF (MUX 1) se vor transmite ‘free to air’, in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5), operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.
Toate licentele vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani, acestea urmand sa intre in vigoare incepand cu 17 iunie 2015. Castigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata in urma licitatiei in cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurii de selectie.
In Romania, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.