Sari direct la conținut

Licitatiile pentru televiziunea digitala terestra ar putea incepe in urmatoarele doua luni. Un multiplex national digital va fi acordat catre Televiziunea Romana

HotNews.ro

Romanii care receptioneaza in prezent gratuit servicii de televiziune in format analogic terestru, din eter, printr-o simpla antena, nu vor mai putea face acest lucru de la 1 ianuarie 2013, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern privind noua strategie de trecere la televiziunea digitala terestra, supus consultarii publice in aceasta saptamana. Actul prevede in schimb crearea unei noi platforme de difuzare a semnalului TV in format digital terestru, prin acordarea a sase multiplexe digitale, din care primul se va acorda cu obligatia retransmisiei, free to air, exclusiv a programelor publice nationale de televiziune. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a precizat pentru HotNews.ro ca un multiplex digital va fi acordat Societatii Romane de Televiziune (SRTV).

Tranzitia la televiziunea digitala terestra este un proces demarat la nivelul UE in urma caruia receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV va inceta. Intreg acest proces va duce la aparitia unei noi platforme majore de transmisie a programelor TV in format digital, in afara de platformele de cablu si satelit, dar si la eliberarea unei portiuni de spectru (asa numitul “dividend digital”) care ar urma sa fie folosita pentru servicii de internet in banda larga si pentru noi tehnologii (4G), conform recomandarii Comisiei Europene.

Prin aceasta noua platforma, utilizatorii ar putea receptiona gratuit prin antena terestra, in baza unui echipament de receptie, mai multe programe TV in format digital.

Pasii legislativi necesari inainte de demararea licitatiilor pentru acordarea licentelor de televiziune digitala ar putea fi finalizati in maxim o luna

In aceasta saptamana, autoritatile au facut primul pas in deblocarea acestui proces care a fost amanat anul trecut, intr-un moment in care procesul de licitare pentru atribuirea primelor doua multiplexuri digitale era in plina derulare. Mai exact, Ministerul Comunicatiilor a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern cu noua strategie nationala privind privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra.

Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor (MCSI) a declarat vineri pentru HotNews.ro ca in afara de acest document legislativ, tot in cadrul acestui proces, vor mai fi supuse dezbaterii publice in perioada urmatoare inca doua proiecte de acte normative emise de Secretariatul General al Guvernului (SGG), dintre care unul va aduce modificari Legii audiovizualului.

  • “Sper ca din punct de vedere legislativ in maxim o luna de zile sa trecem aceste hotarari prin Guvern, dupa care drumul este liber. Unul din multiplexoare va fi acordat Televiziunii Romane”, a declarat pentru HotNews.ro, ministrul Valerian Vreme.

Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM) a precizat la sfarsitul anului trecut intr-un interviu exclusiv catre HotNews.ro ca statul si-a exprimat intentia de a detine una dintre licente pentru a controla retransmisia programelor TV nationale, iar cea mai simpla si rapida modalitate este acordarea directa a licentei catre SRTV.

Cum se vor acorda cele sase multiplexe digitale

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard.

Conform strategiei, cele sase multiplexe se vor atribui astfel:

  • Un multiplex digital national (Multiplexul nr.1) se va acorda cu obligatia ca pe acesta sa se retransmita exclusiv programele publice nationale de televiziune, free to air si cu obligatii de acoperire in teritoriu si populatie. Acest multiplex va functiona in banda UHF (470-862 MHz) simultan cu serviciile analogice de televiziune terestra pe durata perioadei de tranzitie care se va incheia la 1 ianuarie 2013.
  • Restul de 5 multiplexe digitale vor fi acordate prin procedura de selectie competitiva organizata de catre ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa cum urmeaza:
    a) un multiplex in banda UHF (Multiplexul nr.2) cu posibilitatea implementarii imediate, in perioada de tranzitie;
    b) trei multiplexe in banda UHF (Multiplexul nr.3, nr.4 si nr.5) cu implementare dupa data de 1 ianuarie 2013;
    c) un multiplex in banda VHF (Multiplexul nr.6, in banda de frecvente 174-230 MHz) cu implementare dupa data de 17 iunie 2015, odata cu incetarea completa a emisiilor de televiziune analogice terestre.

16,8% din gospodariile din Romania vor avea nevoie in prima faza de un alt mediu de retransmisie, precum cablu sau satelit

In document se mai arata ca “intr-o prima faza, 16,8 % din gospodariile din Romania – utilizatori actuali ai serviciilor de televiziune terestra analogica, vor avea nevoie de un alt mediu de transmisie. O parte se va indrepta catre medii existente (CATV- televiziune prin cablu, DTH – satelit), dar cea mai mare parte a acestora vor depinde de lansarea serviciilor DVB-T (n.a. televiziune digitala terestra)”.

Pentru receptionarea televiziunii digitale terestre, utilizatorii vor avea nevoie fie de un televizor cu decodor incorporat sau de un echipament de sine statator (set-top box).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro