Război în Ucraina, ziua 1071: Atac ucrainean „masiv” cu drone, un guvernator rus spune că a fost vizată și o instalație nucleară / Arde o mare rafinărie Lukoil din Nijni Novgorod / Zelenski: Vrem ca Trump să fie de partea noastră, lui Putin nu-i e frică de Europa
![Război în Ucraina, ziua 1071: Atac ucrainean „masiv” cu drone, un guvernator rus spune că a fost vizată și o instalație nucleară / Arde o mare rafinărie Lukoil din Nijni Novgorod / Zelenski: Vrem ca Trump să fie de partea noastră, lui Putin nu-i e frică de Europa](https://hotnews.ro/wp-content/uploads/2025/01/Soldati-ucraineni-din-brigada-43-pe-frontul-din-Ceasiv-Iar-pregatind-de-tragere-un-tun-autopropulsat-sovietic-Pion.jpg?w=800&h=533&crop=1)
Ucraina are nevoie de garanții de securitate mai ample a declarat pentru Fox News Volodimir Zelenski. „Vrem ca (Trump) să fie de partea dreptății”, a declarat liderul de la Kiev, adăugând că „lui Putin nu îi este frică de Europa”. Ucraina nu poate recunoaște ocupația rusă, dar preferă o rezolvare diplomatică a războiului, a mai spus Zelenski în interviul pentru televiziunea americană.
Evenimentele de marți, ziua 1071 a războiului din Ucraina, LIVE:
Comisia Europeană a propus ca importurile de aluminiu primar rusesc să fie incluse în cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, se arată în documentul propunerii consultat de Reuters.
Propunerea a fost transmisă statelor membre marți, discuțiile urmând să înceapă miercuri după-amiază.
„În plus, decizia … introduce restricții suplimentare privind importul de aluminiu primar care generează venituri semnificative pentru Rusia, permițând astfel continuarea războiului său”, se arată în document.
Interdicția ar include aliajele de aluminiu și ar avea o perioadă de introducere treptată de un an, se arată în propunere, importurile „necesare” de 275 000 de tone fiind scutite pentru această perioadă.
Anchetatorii ucraineni au deschis un dosar penal în care este implicat ministrul Apărării, Rustem Umerov, o măsură care ar putea adânci conflictul din ministerul său privind achiziția de arme și care ar putea tensiona legăturile Kievului cu importanți aliați occidentali.
Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) a declarat pentru Reuters că ancheta sa, solicitată de un organism de supraveghere a corupției, va examina dacă a existat un abuz de autoritate din partea lui Umerov, dar a oferit puține alte detalii.
Organismul de supraveghere, Centrul de acțiune anticorupție, l-a acuzat pe Umerov că a acționat ilegal prin marginalizarea șefului Agenției de achiziții publice pentru apărare, al cărui contract Umerov refuză să îl reînnoiască după ce a criticat activitatea agenției.
Umerov a spus săptămâna trecută că DPA, care coordonează cumpărările de armament, nu a reușit să ofere rezultate concrete pentru forțele ucrainene, declarație care au scos la iveală luptele interne din minister privind achizițiile militare. (Reuters)
Uniunea Europeană a propus impunerea de tarife pentru restul produselor agricole provenite din Rusia și Belarus care nu sunt deja supuse taxelor, precum și pentru unele îngrășăminte pe bază de azot.
Mai multe state membre au făcut presiuni pentru adoptarea de măsuri care să limiteze și mai mult veniturile Rusiei și să reducă dependența UE de Moscova. Dar au existat unele îngrijorări cu privire la vizarea produselor agricole rămase din cauza efectului potențial asupra prețurilor europene la alimente, notează Bloomberg.
Comisia Europeană nu a propus interzicerea gazului natural lichefiat rusesc în ultimul său pachet de sancțiuni deoarece statele membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la asigurarea mai întâi a unor alternative, inclusiv din partea Statelor Unite, au declarat diplomați UE pentru Reuters
„Mai întâi trebuie să avem o înțelegere, pentru că altfel vom rămâne fără gaz din Rusia, dar și din SUA”, a declarat unul dintre diplomați.
Forțele ruse au cucerit în ultima zi așezarea Novoelizavetovka din regiunea ucraineană Donețk, potrivit unui comunicat al ministerului apărării de la Moscova, citat de agenția TASS.
O mamă și copilul ei mic au fost uciși de un atac ucrainean cu dronă în regiunea Belgorod, a afirmat miercuri guvernatorul regional, potrivit AFP.
„Cel mai teribil lucru s-a întâmplat ca urmare a unui atac cu dronă asupra unei case rezidențiale – un copil de doi ani și mama sa au fost uciși”, a scris guvernatorul Viacheslav Gladkov pe Telegram.
Armata ucraineană a spus pe Telegram că Rusia a lansat peste noapte 57 de drone și o dronă Iskander.
Potrivit sursei citate 29 de drone rusești au fost doborâte, iar 14 drone nu și-au atins țintele. Forțele aeriene ucrainene nu au precizat ce s-a întâmplat cu restul dronelor.
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1670 soldați, 10 tancuri, 24 alte blindate, 29 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 97 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.
![](https://hotnews.ro/wp-content/uploads/2025/01/Capture_8b7eca.jpg)
Rafinăria Lukoil din regiunea rusă Nijni Novgorod a fost lovită de mai multe drone ucrainene în primele ore ale zilei de 29 ianuarie, a declarat o sursă din serviciile de informații militare (GUR) pentru Kyiv Independent.
Oficialii locali au raportat atacuri ale dronelor în mai multe regiuni rusești în cursul nopții, inclusiv în regiunile Nijni Novgorod, Smolensk, Tver și Briansk, provocând incendii și determinând reacții ale apărării aeriene.
Potrivit sursei HUR, depozitul de petrol Lukoil din orașul Kstovo a fost vizat de patru drone, care și-au atins ținta și au provocat „pagube semnificative”.
Aceasta a adăugat că rafinăria „sprijină activitățile forțelor de ocupație ruse” și a fost „atacată în jurul miezului nopții”. Rafinăria este situată la aproximativ 800 de kilometri de frontiera ucraineană.
Imaginile apărute online arată că rafinăria Kstovo din Nijni Novgorod este cuprinsă de un incendiu de mare amploare.
У РФ повідомили про атаку безпілотників на Нижегородський НПЗhttps://t.co/O7LGZeKmSC pic.twitter.com/N22aqM9zZx
— Українська правда(@ukrpravda_news) January 29, 2025
Ministerul Apărării anunţă că forţele ruse au lansat noaptea trecută, 29 ianuarie, o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în apropiere de localitatea Chilia Veche, județul Tulcea. Locuitorii din zonă a fost alertați prin mesaj RO-Alert. Potrivit MApN, două aeronave F-16 au monitorizat spaţiul aerian și „nu au fost semnalate pătrunderi ale țintelor aeriene” în spațiul aerian național”.
Gigantul petrochimic rus Sibur a anunțat miercuri că a suspendat temporar producția la uzina sa din regiunea Nijni Novgorod din cauza unui atac ucrainean cu drone.
Compania a spus că pe fabrică au căzut resturi de drone și au provocat un incendiu, dar nu au existat victime. Serviciile de urgență lucrează la fața locului, a adăugat Sibur.
Ucraina a lansat peste noapte valuri de atacuri cu drone care au vizat instalații petroliere și energetice din vestul Rusiei, potrivit mai multor oficiali și presei ruse, transmite Reuters.
Resturi de la o dronă doborâtă au declanșat un incendiu la o instalație industrială din Kstovo, în Nijni Novgorod, a declarat Gleb Nikitin, guvernatorul regiunii de la est de Moscova. El nu a dezvăluit alte detalii, dar Baza, un canal rusesc de știri de pe Telegram, a scris că o rafinărie de petrol din Kstovo a fost în flăcări.
În regiunea Smolensk din vestul Rusiei, care se învecinează cu Belarus, sistemele de apărare aeriană au distrus o dronă care încerca să atace o instalație nucleară, a afirmat guvernatorul Vasili Anokhin. El a adăugat că unele părți ale regiunii au fost supuse unui atac „masiv” cu drone.
„Potrivit informațiilor preliminare, una dintre drone a fost doborâtă în timpul unei tentative de a ataca o instalație nucleară”, a susținut Anokhin pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că „nu au existat victime sau pagube”.
Alte 26 de drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina, și 20 de drone deasupra regiunii Tver, la sud de regiunea Moscova, potrivit guvernatorilor regionali.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Vladimir Putin: Ucraina poate găsi o modalitate legală de a organiza tratative de pace, dar Moscova nu vede nicio dorință din partea Kievului de a se angaja să identifice această soluție.
- Zelenski l-a acuzat marți pe Vladimir Putin că se teme „de lideri puternici și face totul pentru a prelungi războiul”.
- Soldații kamikaze ai lui Kim Jong Un își folosesc camarazii pe post de momeală. Dezvăluiri despre tacticile brutale și sinucigașe folosite de trupele nord-coreene pe front.
- Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, și noul Secretar de Stat al SUA, au purtat o primă convorbire telefonică, a dezvăluit un oficial european.
- Cel puțin nouă drone rusești de luptă lansate împotriva Ucrainei au trecut, în cursul nopții trecute, în spațiul aerian al Belarusului, potrivit unui raport al organizației independente Hajun.
- Comisia Europeană a propus marți impunerea de taxe vamale pentru o nouă serie de produse agricole și îngrășăminte rusești importate în UE.
- Un membru de rang înalt al guvernului de la Varșovia a acuzat Rusia că încearcă să recruteze polonezi pe „dark net” în încercarea de a influența campania electorală prezidențială din Polonia.
- Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, s-a întâlnit marți cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și au discutat inclusiv despre acțiunile maligne ale Rusiei.
- NATO confirmă oficial, pentru prima dată, complotul rușilor pentru asasinarea șefului gigantului german de armament Rheinmetall.
- Gigantul bancar olandez ING a anunțat marți că a finalizat un acord de vânzare a operațiunilor sale din Rusia, înțelegere care marchează ieșirea companiei din această țară.
- Biserica Ortodoxă Rusă vrea să trimită de cinci ori mai mulți preoți pe frontul din Ucraina și oferă un argument neașteptat pentru asta.
- Guvernul ucrainean l-a demis marți pe ministrul adjunct al Apărării însărcinat cu achizițiile de armament, Dmitro Klimenkov, pe fondul luptelor interne privind achizițiile militare.
- Rusia, protectoarea fostului guvern al președintelui Bashar al-Assad, nu va mai beneficia de valoroasa sa bază de la Marea Mediterană, motiv pentru care s-a văzut nevoită să își mute echipamentele.
- Procurorii ruși încearcă să recupereze un prejudiciu de aproape 33 de milioane de dolari din fonduri despre care spun că au fost alocate pentru apărarea regiunii vestice Kursk.
––––
Informațiile de marți, ziua 1070 a războiului, au fost LIVE aici pe HotNews.ro