Sari direct la conținut

Liviu Voinea spune ca nu poate sa prevada exact unde in buget se duc banii din acciza la benzina: Nu imi permite legea./Ministrul dezvaluie ca FMI a propus cresterea cotei unice de la 16% la 18%

HotNews.ro
Liviu Voinea, viceguvernator BNR, Foto: Hotnews
Liviu Voinea, viceguvernator BNR, Foto: Hotnews

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a evitat sa spuna cine a propus majorarea accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti, motivand ca e un pachet mai mare negociat, si nu intra in detalii, dar a dezvaluit ca FMI a propus cresterea cotei unice de la 16% la 18%. Intrebat daca banii din accize vor fi alocati exclusiv constructiei de autostrazi, Voinea a replicat ca la nivel bugetar un venit anume nu poate fi alocat unei cheltuieli anume: „E un principiu in buget. Nu pot sa prevad cu articol special exact suma aceasta se duce exact in bugetul acesta. Nu-mi permite legea. Bugetul pentru autostrazi si drumuri nationale este de 6,2 miliarde lei, in timp ce incasarile din aceasta taxa sunt la jumatate. Bugetul CNADNR a fost de 5 miliarde lei in 2013, va fi de 6,2 miliarde lei in 2014 si este prvazut sa creasca la 7 si 8 miliarde lei (…) O bucata mai mare decat ai bagat in buget prin aceasta acciza se duce in autostrazi, dar nu poti sa identifici exact, nu te lasa legea”, a explicat Voinea.

„Cine a venit cu aceasta masura? Ele nu sunt personalizate. Au fost multe masuri pe masa (…) nu are rost sa intram in astfel de detalii. Aceste masuri se discuta cu partea romana si noi le asumam. O masura care a fost pe masa, nu la solicitarea partii romane, si pe care nu am adoptat-o, a fost cresterea cotei unice. De la 16 la 18%. N-am adoptat-o pentru ca ne-am uitat la efectele asupra intregii economii”, a spus Voinea duminica la emisiunea „Dupa 20 de ani” de la ProTV, potrivit Mediafax.

El a explicat ca bugetul se construieste pe un nivel al deficitului si al veniturilor si apoi trebuie acoperit golul care se naste ca diferenta intre venituri deficit si cheltuieli. „Golul respectiv era de peste 5 miliarde de lei (…) Inclusiv cresterea salariului minim a adus un plus la buget, pentru ca pe sectorul privat sunt mai multe salarii minime decat in sectorul public”, a continuat Liviu Voinea.

Ministrul a aratat ca masura cresterii accizei cu 7 eurocenti aduce la buget 2,6 miliarde lei. Intrebat daca banii din accize vor fi alocati exclusiv constructiei de autostrazi, Voinea a replicat ca la nivel bugetar un venit anume nu poate fi alocat unei cheltuieli anume: „”E un principiu in buget. Nu pot sa prevad cu articol special exact suma aceasta se duce exact in bugetul acesta. Nu-mi permite legea. Bugetul pentru autostrazi si drumuri nationale este de 6,2 miliarde lei, in timp ce incasarile din aceasta taxa sunt la jumatate. Bugetul CNADNR a fost de 5 miliarde lei in 2013, va fi de 6,2 miliarde lei in 2014 si este prvazut sa creasca la 7 si 8 miliarde lei (…) O bucata mai mare decat ai bagat in buget prin aceasta acciza se duce in autostrazi, dar nu poti sa identifici exact, nu te lasa legea.”, a completat Voinea.

Ulterior, el a confirmat ca de la bugetul de stat vor fi finantate anul viitor doar doua autostrazi, Comarnic – Brasov si Suplacu de Barcau – Bors, care insumeaza 856 milioane lei. La acestea se adauga centuri ocolitoare in regim de autostrada si drumuri nationale.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in fata grupurilor parlamentare USL, ca anual va fi alocata constructiei de autostrazi o suma cuprinsa intre 750 de milioane si 1 miliard de euro, Parlamentul si Guvernul urmand sa decida in fiecare an in ce directie aloca aceasta resursa suplimentara. „Vom avea intre 750 de milioane si 1 miliard de euro anual din acciza la combustibil pentru constructia de autostrazi. Parlamentul si Guvernul urmeaza sa decida in fiecare an in ce directie aloca aceasta resursa suplimentara”, a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va respinge Legea bugetului, o va retrimite Parlamentului si ia in calcul, ulterior, si sesizarea Curtii Constitutionale, daca Guvernul nu renunta la acciza suplimentara de 7 euro centi pe litru pentru benzina si motorina. Basescu a declarat joi ca, in intalnirea pe care au avut-o la Cotroceni, i-a propus premierului Victor Ponta sa nu introduca acciza majorata de la 1 ianuarie 2014, iar daca nu se inchide bugetul sa o introduca de la 1 iunie, insa primul-ministru nu a acceptat. Seful statului a adaugat ca acest refuz i-a „confirmat” ca premierul „doreste banii pentru alegerile europarlamentare”.

  • Liviu Voinea nu stie daca pensiile vor putea fi platite majorate chiar din luna ianuarie

Ministrul Liviu Voinea sustine ca prin promulgarea legii bugetului asigurarilor sociale pe 2014, fara promulgarea bugetului de stat, se creeaza o stiuatie fara precedent si nu se poate spune daca este posibila plata pensiilor majorate inca din prima luna a anului: „Este o situatie fara precedent si juristii trebuie sa-si exprime opinia. Pensiile vor creste, dar cresterea va fi platita retroactiv daca nu intra in vigoare toate legile. Bugetul asigurarilor sociale primeste transfreruri de la bugetul de stat”, a spus Voinea la emisiunea „Dupa 20 de ani” difuzata duminica de ProTV.

Pensiile vor creste cu 3,76% de la 1 ianuarie 2014.

  • Liviu Voinea: Consumul nu a crescut în 2013 pentru că plusul de venituri s-a dus pe plata ratelor la bănci

Consumul intern nu a crescut în acest an întrucât suplimentul de venituri rezultat din reîntregirea salariilor bugetarilor şi majorarea pensiilor s-a dus către plata ratelor la bănci, iar sistemul bancar nu a întors aceşti bani în economie, afirmă ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. „Este adevărat că au crescut veniturile şi nu a crescut consumul, dar… În opinia noastră banii suplimentari s-au dus către sistemul bancar, la plata ratelor la bănci, şi nu s-au mai întors, creditarea nu a funcţionat”, a explicat Voinea la emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de ProTV.

Ministrul delegat pentru Buget nu crede însă în previziunile şefului Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, şi mizează pe o reluarea a creditării de al începutul anului viitor: Am încredere că de la începutul lui 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a adpotat şi anume garanţii pentru IMM de 2 miliarde lei, o sumă mare, deci jumătate de miliard de euro. Mai pun şi băncile 2 miliarde, în total 4 miliarde de lei, sunt împrumuturi pe care IMM le pot lua pentru capital de lucru”, a arătat Voinea.

Directorul direcţiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat recent că creditarea nu va fi revigorată până în toamna anului viitor, întrucât băncile nu sunt dispuse să-şi asume riscuri noi în condiţiile în care va fi efectuată în 2014 o analiză a calităţii activelor în sistem, urmată de un test de stres.

„Până nu ştim ce va aduce evaluarea calităţii activelor şi rezultatele testului de stres nu văd reluarea creditării. Cred că activatea de creditare nu va cunoaşte o revigorare până în septembrie-octombrie anul viitor”, a declarat joi Cinteză la un forum bancar.

El a arătat că banca centrală nu mai poate solicita băncilor să constituie provizioane suplimentare, însă poate creşte cerinţa de capital, mai costisitoare pentru bancă decât provizionarea.

Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece bănci din sistemul bancar în funcţie de active, aşteptările în ce priveşte oferta de creditare în ultimul trimestru al anului sunt în scădere pentru împrumuturi imobiliare pentru populaţie, precum şi pentru finanţarea companiilor, dar în stagnare pentru creditele de consum.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro